2017. jún 17.

TOP 28 legnépszerűbb szumós - 1. rész (28.-21.)

írta: egribalint
TOP 28 legnépszerűbb szumós - 1. rész (28.-21.)

A nikkansports.com japán nyelvű hírportál internetes szavazásán megszületett a 28 legkedveltebb szumós rangsora! Vajon ismersz már közülük párat? 1. rész.

20170604-dohyo-iri.jpg

 

"- Mindegyik ugyanúgy néz ki..."
"- Semmi különbség köztük..."
"- Nagy, kövér állatok..."

Pedig mindegyiküknek jókora rajongótábora van! 57775 szavazó tette le a voksát, a legnépszerűbbet 7074-en, a huszonnyolcadik helyezettet pedig 849-en választották. Feltörekvő újoncok, kiöregedő veteránok, alacsony, magas, sovány, kövér... Lássuk kik azok, akiket a legjobban szeret a japán közönség! 
Háromrészes sorozatunk első részében a 28.-21. helyezett birkozók rövid portréját olvashatjátok!

 

28. Onosho (849 szavazat)

 

onosho.jpg

A fiatal japán 4 éve szumózik, és lassan, kisebb megtorpanásokkal, de halad felfelé a ranglétrán. Sőt! A listán való részvételét annak köszönheti, hogy májusi bemutatkozása a Makuuchi-ban (1. osztály) egészen kiválóan sikerült, élete legjobb rangjában 10-5-ös eredménnyel debütált, és teljesítményéért az NSK neki ítélte a Kanto-sho-t, azaz a Küzdőszellem Különdíját. 

Különvélemény:
Életemben először láttam küzdeni (talán egy-két Juryo meccsét is megnézhettem, de akkor nem hagyott mély nyomot bennem), így nem alakult ki rétegelt véleményem Onosho-ról. A májusi teljesítménye elismerésre méltó volt, sőt talán kicsit több is, de meglátjuk, hogy mennyivel jut feljebb a banzuké-n júliusban, és hogy mit kezd azzal, ha egy M7-esnél erősebb birkózóval találkozik.

Onosho a szumo.info-n!

 

 

27. Tochiozan (895)

 

tochiozan.jpg

12 évvel ezelőtt indult el karrierje, és rekordidőnek számító 9 torna (másfél év) után már a Juryo-ban (2. osztály) találta magát. Újabb fél év kellett ahhoz, hogy eljusson a Makuuchi-ba, ahol 11 győzelme után (Onosho-hoz hasonlóan) ő is megkapta a Kanto-sho-t. Az azóta eltelt időben még öt különdíjat ítéltek neki, legjobb eredményét pedig 2012 őrült, májusi tornáján érte el, ahol Maegashira 4-es rangban, 12-3-as eredményével ki-ki meccset játszhatott a tornagyőzelemért a szintén 12-3-mal álló, Maegashira 7-es, mongol Kyokutenho ellen (!!! - hol voltak a yokozunák? az ozekik?). Legjobb rangja sekiwake. 2015-ben 4 egymást követő tornán is meg tudta tartani ezt a rangot, azóta viszont sérülés hátráltatja. Az idei májusi tornát szintén Maegashira 4-esként kezdte el, de hiába győzte le - többek közt - a sérült Kisenosato yokozunát is, végül 6-9-ces makekoshi-val zárt. 

Különvélemény:
Két éve, éppen májusban kezdtem el komolyabban foglalkozni a szumóval. Tochiozan akkor épp sekiwake volt, és meggyőző szumót mutatott. Úgy látszik nem tudott helyreállni a sérülés előtti fizikuma, és a rengeteg trónkövetelő közt lassan kezdi elveszíteni a sanyaku-ba való visszatérés esélyét. Remélem Tochiozan júliusban rámcáfol...

Tochiozan a szumo.info-n!

 

 

26. Takakeisho (896)

 

takakeisho.jpg

2014 novemberében a Takanohana istállóban kezdte meg professzionális karrierjét a fiatal japán rikishi. Sato néven debütált a Jonokuuchi-ban, és két tornagyőzelemmel kezdett, a másodikat már a Jonidan (5. osztály) mezőnyében érte el. Egy torna alatt "átugrotta" a Sandanme (4. osztály) birkózóit is, aztán majdnem egy évig tartott átküzdenie magát a Makushita, azaz a harmadik osztály mezőnyén, 2016 márciusában Makushita 9-esként rangsorolva Makushita yusho-t (harmadosztálybeli tornagyőzelem) szerzett, és májusban debütált a Juryo-ban. Négyből három tornán is kétszámjegyű győzelmet szerzett, másodosztálybeli szereplését pedig megkoronázta a 2016 novemberében megszerzett Juryo yusho, melyet 12-3-as eredményével ért él. A Makuuchi-ban idén januárban debütált, ekkor változtatta meg a shikoná-ját, azaz a szumós nevét Sato-ról Takakeisho-ra.  7-8-as makekoshi-t csinált, azóta viszont valami történhetett, hiszen márciusban és májusban is 11-szer tudott nyerni! 

Különvélemény:
Ura legnagyobb mumusaként ismertem meg Sato-t, azaz a későbbi Takakeisho-t, és már kettejük harmadosztálybeli találkozásain is látszott az utóbbi fölénye. Valóban Ura az, aki ellen a legtöbbször pályára lépett (hiszen már több mint egy éve együtt mozognak a banzuké-n), és mind a hat alkalommal győzni tudott! Tömzsi, zömök alkata nagyon masszívan tartja a dohyo-ban, az idei tornákon rendesen megizzasztotta az első osztály veteránjait. A körülötte kialakult hírverés meg sem közelíti azt, amiben Ura részesült, de a csöndesebb surranópályán ugyanolyan meggyőzően halad a cél felé. Hosszútávon elképzelhető, hogy feljebb jut majd a banzuké-n, mint az akrobatikus Ura...

Takakeisho a szumo.info-n!

 

 

25. Takekaze (902)

 

takekaze.jpg

Harcedzett veteránnak számít a 37 éves Takekaze, aki 2002. májusában, Narita néven egyből a harmadosztályban, Makushita 15 tsukedashi-ként (Ms15TD) kezdte meg karrierjét. [Egyes fiatalok egyetemi keretek között űzik a szumót, és akik a legeredményesebbek közülük, annyi engedményt kapnak, hogy nem kell végigküzdeniük magukat az alsó három osztályon. Sok vita folyik arról, hogy melyik a jobb: a hatodosztály alján kezdeni 16-18 évesen, vagy 22 évesen a harmadosztály tetején...] Mindenesetre két torna alatt feljutott a Juryo-ba, és 2002 szeptembere óta (15 éve!) sekitori. 2010 szeptemberében Jun-yusho-t (azaz második helyezést) ért el az Aki basho-n, és 2014 szeptemberében eljutott egészen a sekiwake rangig, de makekoshi-t csinált, és azóta, három éve nem tudta megközelíteni ezt a rangot. Fix Maegashira 1-10. 

Különvélemény:
A simlis veterán győzelmeit nem különleges ereje, sokkal inkább egyensúlyérzéke és fifikás stratégiái biztosítják. Gyakran használja a "henka" technikát, ami rögtön a kezdésnél, azaz a tachiai-nál megpecsételheti a mérkőzés sorsát. A henká-t alkalmazó szumós ahelyett, hogy teljes erőből nekiütközne ellenfelének, kicsit oldalra lép és finoman meghúzza támadóját: az ellenfél csakhamar a földön találja magát. A szumóetika nem kedveli azokat, akik túl gyakran alkalmaznak henká-t, egy yokozuná-tól például kifejezetten sértő lenne egy egyértelmű henka, hiszen ez az ő esetében a harc elkerülését jelentené, de az alacsonyabb, gyorsabb, fürgébb Maegashira birkózóknál elfogadott. Takekaze más, ritka technikákat is előszeretettel alkalmaz, legutóbb januárban, a brazil származású Kaisei ellen mutatta be az ipponzeoi technikát, amiről több szalagcím is beszámolt. (A meccs linkje itt.)   

Takekaze a szumo.info-n!

 

24. Ichinojo (916)

 

ichinojo.jpg

A hatalmas Ichinojo 2014-ben bombaként robbant a szumó világába, miután szülőföldjén, Mongóliában amatőr szumó-yokozuna lett. A brazil Ryuko után ő volt a második külföldi származású rikishi, akit amatőr szumóban elért eredményei miatt Ms15TD-ként engedtek be a profi szumóba. Ichinojo meghálálta a bizalmat, és két 6-1-es torna után fel is vehette első sekitori-fizetését. 2014 májusában 11-4-es torna után megnyerte a Juryo yusho-t, a következő tornán J3-asként 13-2-vel csak yusho-doten-t ért el, miután rájátszásban kikapott Tochinoshin-tól, akivel épp az utolsó, 15.napon találkozott, és a hivatalos meccsükön is a grúz izomkolosszus győzött. Első osztálybeli bemutatkozása volt élete eddigi legjobb eredménye is: M10-ként újra 13 győzelmet tudott elérni (csak Ikioi-tól és Hakuho-tól kapott ki). Az NSK a Küzdőszellem Különdíját (Kanto-sho), és a Kimagasló Teljesítmény Különdíját (Shukun-sho) is neki ítélte. Hab a tortán az a kinboshi (szó szerint: arany csillag, az a birkózó kapja meg, aki Maegashira rangban legyőz egy yokozuná-t), amit Kakuryu legyőzése után szerzett meg. Sekiwake-ként rangsorolták a 2014-es novemberi, azaz Kyushu basho-ra. Ezt a rangját két tornán keresztül tudta megtartani, majd 2015 májusában újra elérte. Azóta hatalmasat romlott a teljesítménye. Először sérülések, majd súlyproblémák hátráltatták. Májusban M9-es pozícióban 8-7-es mérleggel zárt.  

Különvélemény:
Ichonojo tündéklését nem volt szerencsém élőben végigkövetni. Csak olvastam róla, és persze megnéztem a mérkőzéseket. Iszonyú meggyőző szumót mutatott, robbanékony, hajlékony volt, nagy reménységnek tűnt. Sérülése után azonban csak árnyéka egykori önmagának. Súlyát 2 év alatt 30 kg-mal növelte, 183-ról 212 kg-ra hízott. Mostanra a felszedett kilók felét leadta, de szumójában még nyoma sincs az egykori magabiztosságnak. A Maegashira mezőny alján képes kétszámjegyű tornákra, de följebb elfogy a lendület... 

Ichinojo a szumo.info-n!

 

23. Yutakayama (949)

 

yutakayama.jpg

Yutakayama a maga 183 kilójával szintén a testesebb rikishi-k közé tartozik. Fiatal korához és rövid karrierjéhez képest meglepően előkelő helyen végzett ezen a felmérésen, hiszen még csak most, májusban mutatkozott be az első osztályban. Sandanme 100 tsukedashi-ként (4. osztály - amaszumó eredmények beszámításával) kezdte el profi szumós pályafutását tavaly májusban, és ő az első rikishi, aki a szabály bevezetése óta felverekedte magát az első osztályba. Első tornáján 7-0-s tornagyőzelmet ért el, és a Makushita osztályba léptették elő. Itt ismét veretlenül, 7-0-val újra yusho-t szerzett. Még két harmadosztálybeli szereplés után tavaly novemberben debütált a Juryo osztályban. J12-ként 11-4-es eredményt ért el, ezt egy 8-7-es, majd idén márciusban egy 9-6-os torna követte. A májusi Makuuchi-beli bemutatkozás viszont nem sikerült túl fényesre: 4-11-es eredményével egészen biztosan a Juryo közepére zuhan majd vissza a júliusi banzuké-n...  

Különvélemény:
Hogy ezután vissza tud-e kapaszkodni az első osztályba, az kérdéses. Ha nem fejlődik gyorsan és nagyot a szumója, akkor kötve hiszem. Az elmúlt évben szép számmal érkeztek olyan újoncok, akik helyet követelnek maguknak a Makuuchi-ban, és ez bizony a mezőny erősödésével egyre nehezebb feladattá válik. 

Yutakayama a szumo.info-n!

 

22. Kotoshogiku (991)

 

kotoshogiku_1.jpg

2016 januárjában még hősként ünnepelte és tenyerén hordozta a japán közönség az akkor még ozeki rangban küzdő Kotoshogiku-t, miután 10 év kihagyás után újra megszerezte a japánoknak a Császári Kupát. Élete első és egyetlen tornagyőzelme a semmiből jött, és többé-kevésbé a semmibe is halt. Olyannyira, hogy egy évvel később (párhuzamosan azzal, hogy ősellenségét, Kisenosato-t yokozuná-vá avatták) elveszítette ozeki rangját. A márciusi tornán sekiwakeként rangsorolták, és a média nagy figyelemmel követte, hiszen a szabályok alapján 10 győzelem összeszedésével visszakaphatta volna az ozeki-séget. A várt csoda azonban elmaradt, csak kilenc győzelmet tudott összegyűjteni, és a formaromlás tartósnak bizonyul, hiszen májusi 7-8-as tornája után sekiwake rangját is veszély fenyegeti. Esélyes, hogy helyet cserél a sekiwake-posztra régóta esélyes, komusubi rangú Mitakeumi-val.  

Különvélemény:
Karrierje nagy részében megbízható, erős szumót produkált, leggyakoribb technikája a yorikiri, vagyis az öv megfogása által történő kilökés; annak is egy egyéni, rá jellemző, pulzáló, lökdöső verziója. Tavaly a japán médiagépezet már látta benne azt a yokozunát, aki végül Kisenosato tudott lenni (milyen érdekes, hogy kettejük párharcában Kotoshogiku vezet 34-31-re!), és ő remekül szolgálta ezt a gépezetet. Szomorú látni, ahogy ilyen rövid idő elteltével elkezdett lefelé csúszni a banzuké-n... Vajon egy karrier végét látjuk, vagy újra magára talál? Utóbbinak jobban örülnék, de az előbbi valószínűbb. 

Kotoshogiku a szumo.info-n!

 

21. Sokokurai (1021)

 

sokokurai.jpg

A mezőny egyetlen kínai származású birkózója, Sokokurai, 2003-tól kezdve egészen 2010-ig, azaz 7 éven át küzdötte fel magát a ranglétra legaljáról az első osztályba. Három tornával később kirobbant a nagy, 2011-es bundabotrány, melybe ő a bírósági tárgyalások során keveredett bele, hiszen eredetileg nem szerepelt a gyanúsítottak listáján. 2011 májusában a NSK határozatlan időre eltiltotta a további versenyzéstől. De Sokokurai nem tágított. Eltiltása alatt is az Arashio istállóban élt, és alkalmanként edzeni is beállt, de csak, ha ideje engedte, hiszen munkát kellett vállalnia egy fukuoka-i csirketelepen. Eközben fellebbezett a bíróságon, ahol 2013 márciusában megszületett a felmentő ítélet, és a két évvel azelőtti eredményeit figyelembe véve M15-ösként folytathatta. A kihagyás hatással volt a szumójára, négy tornára visszaesett a Juryo-ba, de azóta (egy sérülés miatt bekövetkező rövid látogatáson kívül) fix Maegashira. Legjobb eredményét idén januárban érte el, jun-yusho-t szerzett 12-3-as eredményével, valamint neki ítélték a Technika Különdíját, azaz a Gino-sho-t is.  

 

Különvélemény:
Amióta megismertem Sokokurai történetét, azóta mindig mély együttérzéssel figyelem a kínai birkózót. Néha felszabadult szumót játszik, és erejének teljében meggyőző a teljesítménye. Máskor viszont lassú és léha, már-már pipogya alaknak tűnik, aki képtelen kiegyensúlyozott szumóra. Én minden torna előtt azért szurkolok, hogy a jobbik Sokokurai-t láthassam, mert olyankor nagyon szívós kis ellenfél tud lenni az összes birkózó számára. 

Sokokurai a szumo.info-n

 

A TOP28 legnépszerűbb szumós c. portrésorozat második részével (20-11. helyezett) nemsokára jelentkezünk itt, a szumo.info-n! 

Szólj hozzá

hírek cikkek portré kis színes cikksorozat onosho kotoshogiku takakeisho takekaze ichinojo top28 tochiozan yutakayama sokokurai makushita tsukedashi tsukedashi