2017. máj 16.

Masutoo

írta: egribalint
Masutoo

a magyar rikishi

Portré az egyetlen magyar szumósról. Tóth Attila, azaz Masutoo. 

to_th_attilajpg.jpg2004 nyarán az osakai junior amatőr szumóbajnokság második helyezettje lett a magyar Tóth Attila. Az éppen akkor alakuló Chiganoura szumóistálló szerződést ajánlott Attilának. A Szolnok környékéről származó fiú több mint tíz éve, egyedüli magyarként versenyez a professzionális japán szumóbajnokságban.

A magyar fiú 1986-ban született Szolnokon. Hét-nyolcéves korában kezdett szumózni a Szolnoki MÁV Sportegyesületben. Nem kezdőként ment az egyesületbe, előtte már birkózott, akkor apukája volt az edzője. 16 éves korában, 2002-ben járt először Japánban, ahol az ószakai amatőr világbajnokságon vett részt, akkor a magyar csapat, amelynek ő is tagja volt, a 8. helyen végzett.

A 2004-es osakai junior vb után azonban az élete gyökeresen megváltozott. A Japánba költözés utáni első két-három hónapban elsősorban a nyelvet tanulta, de - mivel a szállása is a beyában, azaz a "szumóistállóban" volt - ezzel párhuzamosan elkezdett megismerkedni a szumósok életmódjával, edzéskövetelményeivel is, hirtelen belecsöppent ebbe a nyugati szem számára egészen különleges világba. Shikoná-ja, azaz a szumóban használatos neve Masutoo  lett. A "Masu" előtagot mestere, az egykori Masudayama (aki 1974-1989-ig szumózott, legmagasabb elért rangja: Sekiwake) nevéből kapta, a "Too" pedig Kelet-Európát jelent.

Jelenleg 9 másik rikishivel edzenek együtt a Chiganoura beyá-ban. Masutoo az istálló második legmagasabb rangú birkózója, csak a 2010-ben csatlakozó Masunosho előzi meg. 

A 2017. évi márciusi Haru Basho Masutoo 73. szumótornája lesz. Eddigi karrierje során 252-szer győzött, 201-szer veszített és 44 alkalommal nem tudott pályára lépni.  2012 januárjában a harmadosztályban versenyzett, amikor egy majdnem egy évig elhúzódó sérülés után a hatodosztály, azaz a Jonokuchi 14. helyén találta magát. Visszatérő tornáján, a 2012-es Kyushu Basho-n 7-0-s eredményével Jonokuchi yusho-t szerzett, majd tornánként ugrált vissza a Makushitá-ba. Jelenlegi legjobb rangja: Makushita 16, 2015. májusában érte el. Élete álma, hogy a szumó legfelsőbb osztályában, a Makuuchi-ban szerepelhessen, reméljük ez egy megvalósítható álom, persze ehhez először a második osztályba, a Juryo-ba kell megtalálni az utat. 

A januári tornát sikerült kachikoshi-val, azaz pozitív mérleggel zárnia, tehát a következő tornán valamivel feljebb rangsorolják majd a jelenlegi Makushita 45-ös pozíciójánál. Még pár hasonló, vagy még eredményesebb torna, és Masutoo egyre közelebb kerülhet a sekitori-k világához.

A szumo.info távlati tervei közt szerepel egy interjú leközlése az egyetlen magyar sumotori-val, Tóth Attilával! 

NÉVJEGY

Tóth Attila - Masutoo
1986, Magyarország | 187 cm | 168,2 kg
Legjobb rang: Makushita 16 (2015. 05. Natsu)
Yusho: Jonidan (1) 

Szólj hozzá

cikkek portré masutoo