2017. máj 31.

Takayasu ozeki rangot kapott!

írta: egribalint
Takayasu ozeki rangot kapott!

A 27 éves Takayasu Akira 12 évvel ezelőtt csatlakozott a szumó világához. A Tagonoura istálló birkózója a májusi Natsu basho-t követő szerdán abban a megtiszteltetésben részesülhetett, hogy a Japán Szumószövetség, azaz a Nihon Sumo Kyokai (NSK) tisztségviselői ozekivé avatták. 

Utoljára éppen két évvel ezelőtt, a mongol Terunofuji szerezte meg ezt a rangot, előtte pár hónappal a japán Goeido. Takayasu csatlakozásával már három ozeki kezdheti meg a következő tornát. 

Takayasu úgy nyilatkozott: keményen fog dolgozni, és tisztességes, fair szumóra törekszik, mert nem kíván szégyent hozni az ozeki rangra. Később, újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy amikor csatlakozott a szumó világához, el sem tudta képzelni, hogy valaha eléri ezt a pozíciót. Azt mondta, boldog, ugyanakkor kicsit izgult is a ceremónia alatt. De - mivel őszintén megvallotta érzéseit - nem szégyenkezik, ellenben reméli, hogy a jövőben, jó eredményeivel képes lesz kellőképpen kifejezni a háláját. 

Ha ide kattintasz, megtekintheted a videó hosszú változatát is, melyben szerepel a szintén a Tagonoura istállóban edző Kisenosato yokozuna, aki az elsők között gratulál az újdonsült ozekinek, alig 4 hónappal azután, hogy ő maga is átesett egy még nagyobb és látványosabb ceremóniasorozaton, miután a januári tornát követően ozeki-ből yokozuna lett. Fél év alatt két előléptetés a legmagasabb rangogban...! Nem titok, hogy valamit nagyon eltalálhatott a Tagonoura istálló oyakatá-ja, azaz az istállót vezető mester: állítólag a két birkózó az edzések során egymást hajtotta mindig a jobb és jobb eredmények felé. 

Kisenosato márciusi sérülésével azonban a két új japán közönségkedvenc közös edzései elmaradtak, így sokan aggódtak Takayasu májusi formájáért. Takayasu azonban nagyszerűen küzdött az egész Natsu basho alatt, 11 győzelmet szerzett, és csak a tornagyőztes Hakuho-tól; a második helyezett Terunofuji ozeki-től; a szintén remek formában küzdő sekiwake-társától, Tamawashi-tól; és a fiatal, de nagyon talpraesett Shodai-tól szenvedett vereséget. Mivel márciusban 12, januárban pedig szintén 11 győzelemig jutott, hosszan tartó, kiemelkedő formájáért jutalmul az NSK vénei megállapították, hogy a következő, júliusi Nagoya basho-n, Takayasu ozeki-ként kerüljön a következő banzukére! 

Szólj hozzá

hírek videó ceremónia a szumó kultúrája kisenosato takayasu shodai hakuho terunofuji tamawashi