2018. jan 07.

Itt a januári banzuke!

írta: egribalint
Itt a januári banzuke!

Elkészült a birkózók idei első rangsora, lássuk ki, milyen rangban kezdheti meg a küzdelmeit január 14-én, a Hatsu Basho-n!

20180107-hatsu-banzuke-makuuchi.jpg

Sanyaku

Az első banzuke, amelyen nem szerepel a volt Harumafuji yokozuna, akitől még novemberben vett könnyes búcsút a szumóközönség. Egy nagyon hangos és szövevényes botrány kirobbanása után döntött úgy, hogy "nyugdíjba" vonul, az erről szóló cikkünket itt olvashatjátok. Mivel novemberben még az első helyen szerepelt a rangsorban, ezért mindenki mögötte följebb mozdult eggyel. Goeido és Takayasu mindketten sikeres kachikoshi-t értek el az előző tornán, így Ozeki rangjukat megtartották. Mitakeumi ismét pozitív, 9-6-os mérleggel zárt, így negyedik tornáját kezdheti a harmadik legmagasabb rangban, ahol januárban Tamawashi lesz nyugati rangtársa, aki 2017 elején négy tornán keresztül is birtokolhatta a Sekiwake rangot, novemberben Maegashira 1-es rangban 11-4-es eredménye után ötödjére is Sekiwake rangba sorolták. 

Nem lehetett könnyű dolga a banzukét összeállító gyoji-knak, hiszen a novemberi felső-maegashira mezőnyből hárman is rendkívülien teljesítettek: a már említett Tamawashi mellett Takakeisho (M1, 11-4) és Hokutofuji (M3, 11-4) ugyanolyan jól zárt, ráadásul mind a hárman jun-yusho-t értek el, így a nagy kérdés az volt, hogy kikből áll majd össze a Sanyaku mezőny. A döntés értelmében végül Takakeisho csatlakozhatott (életében először) a Sanyaku birkózókhoz, és meg is előzte Onosho-t, aki - bár 8-7-es pozitív eredménnyel zárt - "csak" megtartotta az előző tornán elért rangját. 

Jól látható, hogy - míg a Yokozuna/Ozeki mezőnyben idősebb birkózók küzdenek, az alsó-sanyaku rangokban már a legfiatalabbak ostromolják őket. 

Maegashira-joi

A keleti Maegashira 1-es az a Hokutofuji lett, aki novemberben élete legjobb eredményét érte el, ami után megillette volna őt egy sanyaku rang, de ezúttal nem kedvezett neki a szerencse. A fiatal birkózó, aki sokak szerint a megszólalásig hasonlít az egykori Kaio ozekire, harmadik kinboshi-ján van túl, sokan tekintenek rá úgy, mint az elkövetkező idők egyik legnagyobb Ozeki-jére, neadjisten Yokozuná-jára.
Nyugaton Ichinojo lesz a párja, aki meggyőzően küzdött novemberben, és aki 2015 november után a Maegashira rangok tetején ismét megmérettetheti magát. 

Őket követi a veterán páros Yoshikaze és Kotoshogiku. Mind a ketten karrierjük vége felé járnak, de míg Yoshikaze újra és újra felverekszi magát a Sanyaku rangokba, a volt Ozeki Kotoshogiku-nál úgy tűnik, lassú amortizálódással jár az öregedés. A tavalyi év végén még egyszer visszajutott a Komusubi rangok egyikébe, de a szakírók szerint, ez másodjára nehezen fog neki sikerülni. 

Maegashira

A legnagyobbat a szeptemberben még Ozeki-ként küzdő Terunofuji bukott, novemberben még Sekiwake rangban küzdött, de - miután 0-5-10-es eredménnyel zárt, 21 helyet zuhant vissza a tabellán, és Maegashira 10-es rangban láthatjuk majd. Eredménye attól függ, hogy milyen állapotban vannak a térdei, hiszen a tavalyi évben szinte végig komoly gondja volt velük.

Újra a Maegashira rangokban a kínai Sokokurai, aki két tornával ezelőtt esett vissza a másodosztályba. Miután novemberben megszerezte élete első Juryo yusho-ját, ismét az első osztályban köszönthetjük! 

Két újonc is bemutatkozik a Makuuchi divízióban: Abi és Ryuden. Abi 2013 óta küzd a profi szumóban, 2015 elejére el is ért a Juryo-ba, viszont négy torna után visszaesett a harmadosztályba. Több mint másfél év után azonban elnyerte a Makushita yusho-t, és újra sekitori lett belőle. Tavaly július óta megtáltosodott, három kachi-koshi után bemutatkozhat az első osztályban!
Ryuden igazi veterán: 2006-ban kezdte meg profi pályafutását, majd 6 évvel később, élete első Juryo tornáján megsérült. Két év (!) kihagyás után, ismét a tabella legaljáról, azaz a 6. osztályból kezdte meg szereplését. Ezután újabb két évre volt szüksége ahhoz, hogy másodjára is elérje a Juryo-t, ahol mindössze egy évet töltött, mielőtt idén januárban feljutott a Makuuchi-ba! 

Juryo

20180107-hatsu-banzuke-juryo.jpg

A két legnagyobb zuhanást januárban Takanoiwa és Ura produkálta. Mindketten a teljes novemberi tornát kihagyták (sérülés miatt), bár míg Urá-t láthattuk megsérülni a dohyo-ban (előbb tavaly júliusban Takayasu ellen, majd szeptemberben a Takakeisho-val folytatott küzdelme során), addig Takanoiwa volt az egyik szereplője a novemberi botránynak, ami végül Harumafuji yokozuna visszavonulását eredményezte. A rossz nyelvek szerint Takanoiwa mestere, az egykori Takanohana yokozuna direkt tartotta vissza a novemberi tornáról a fiatal mongolt, jelentősen eltúlozva a sérüléseit. 

Hírek Urá-ról: November 30-án megműtötték a térdét, december 17-én pedig kiengedték a kórházból. A nyugati orvostudomány szerint legalább fél év pihenésre lesz szüksége a műtét után, a nagy kérdés, hogy kivárja-e ezt az időszakot, vagy hamarabb visszatér az agyagra. Minél tovább vár, annál lejjebb zuhan a banzuké-n, minél előbb visszatér, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem gyógyul meg a térde, és veszélybe kerülhet az egész karrierje! Nem lennék a helyében...

 

20180107-ura-mutet.jpg

Ura - műtét után

 

Masutoo istállótársa, a fiatal Takanosho novemberben (élete első Juryo tornáján) 9-6-os eredménnyel zárt, így ismét javított egyéni legjobbján: Juryo 9-es rangban vághat majd neki a Hatsu Basho-nak. 

Két újoncot is köszönthetünk a sekitori-k között: Akua 2010-ben debütált, és az elmúlt három évben végig a harmadosztály élvonalában küzdött, de az áttörés csak most sikerült neki, Mitoryu pedig egy 23 éves mongol származású birkózó, aki a Nihon Egyetemen végzett, ezért Makushita tsukedashi 15-ös rangban csatlakozott a szumóhoz tavaly májusban, majd mindössze fél év alatt feljutott a Juryo-ba! 

Masutoo

Az egyetlen magyar rikishi, Tóth Attila a novemberi tornán a negyedik osztályban, Sandanme 31-es rangban küzdött és 4-3-as, azaz pozitív eredménnyel zárt, így januárban picivel följebb, a Sandanme 17-es rangba sorolták. Most, hogy Takanosho személyében van egy sekitori istállótársa, elképzelhető, hogy nagyobb esélye nyílik arra, hogy magasabb rangú edzőpartnerével versenyezve újból fejlődni tudjon. Reméljük, hogy a teste is jó kondícióban van, és márciusban már újra a harmadosztályban láthatjuk majd! Hajrá Attila!

Szólj hozzá

hírek cikkek ura abi masutoo goeido takayasu mitakeumi onosho yoshikaze terunofuji banzuke tamawashi harumafuji kotoshogiku takakeisho ichinojo sokokurai hokutofuji takanoiwa 2018 Hatsu takanosho akua mitoryu ryuden