2017. nov 29.

Harumafuji botrányos visszavonulása

írta: egribalint
Harumafuji botrányos visszavonulása

harumafuji-botrany02.jpg

Visszavonult a professzionális szumóbirkózástól a mongol származású yokozuna, Harumafuji, miután az egész japán médián végigsöpört egy bántalmazási ügyben kirobbant botrány, melynek ő volt az egyik főszereplője.

A szumókedvelő közönség utoljára a novemberi torna második napján láthatta a dohyo-ban, amikor a fiatal Takakeisho ellen állt ringbe, de a visszavonulását bejelentő sajtótájékoztatóra még várni kellett egészen a mai napig.

 

harumafuji-takakeisho.jpg

Az utolsó mérkőzés Takakeisho ellen

 

Az előző napon a szintén újoncnak számító Onosho volt az ellenfele, és mindkét mérkőzést elveszítette a feltörekvő generáció nagyreményű tagjaival szemben. A tornától való visszalépésének, azaz a kyujo-nak azonban nem csak a nehezen magyarázható 0-2-es tornakezdés állt a hátterében. Aznap robbant ki ugyanis az a botrány, ami végsősoron a mongol yokozuna visszavonulását eredményezte. 

A söröskorsó 

Rendet vágni ebben a rendkívül szövevényes botrányban nem könnyű feladat, tekintettel arra, hogy kevés az igazán hiteles angol nyelvű forrás, illetve (nyelvtudás híján) nem ismerhetjük ezeknek az angol nyelvű cikkeknek a japán eredetijét. A japán nyelv egészen máshogy működik, mint a latin vagy az angolszász nyelvek, ki tudja mi veszett el a fordításban. Ettől függetlenül a szumo.info-n megpróbáljuk áttekinteni a botrány legfontosabb állomásait.

A kezdeti hírek egy, még október végén lezajlott eseménysorról szóltak, amikor a birkózók az Aki Jungyo, azaz a szeptemberi és a novemberi torna között megrendezett haknitorna-sorozat egyik állomásán, Tottori városában állomásoztak. Az október 26-i szumórendezvények után néhány birkózó (leginkább a mongol nemzetiségűek voltak jelen) úgy döntött, kiereszti a gőzt a város egyik kocsmájában. Harumafuji összeszólalkozott a maegashira rangú Takanoiwa-val, és felbosszantotta a nála fiatalabb és alacsonyabb rangú rikishi viselkedése, aminek következtében fejbevágta egy söröskorsóval, majd puszta kézzel is többször megütötte. 

A bocsánatkérés

Harumafuji, a botrány kirobbanásának napján, azaz még november 14-én a nyilvánosság elé lépett, és bocsánatot kért a cselekedeteiért. 

 

harumafuji-botrany01.jpg

Harumafuji az újságírók gyűrűjében

 

"Takanoiwa sérüléseivel kapcsolatban a legmélyebb elnézést kérek Takanohana oyakatá-tól, a Takanohana istállót támogató koenkai-tól (szurkolói klub), minden érintettől, a Japán Szumószövetségtől és végül a saját istállómtól is, melynek sok gondot okoztam" - nyilatkozta, miután visszalépett a novemberi tornán való további részvételtől. 

Takanoiwa sérülései

Harumafuji honfitársa, a bántalmazott Takanoiwa, sérüléseire hivatkozva egyáltalán nem indult el a novemberi Kyushu Basho-n. Ezt a döntését orvosi igazolással támasztotta alá, melyben a következő sérülések szerepelnek:

  • agyrázkódás
  • zúzott seb a fej bal első részén
  • jobb oldali fülgyulladás 
  • koponyatörés 
  • gerincvelői folyadékszivárgás gyanúja

Ezeknek a sérüléseknek a listája már a botrány kirobbanása előtt nyilvánosságra került, és a szumót követők egy részében több eleme gyanút keltett. A sérült birkózó istállóvezetője, az egykori közönségkedvenc japán yokozuna, Takanohana nyilatkozata szerint Takanoiwa a sérüléseket október 26-án, Tottoriban szerezte, majd november 5. és 9. között részesült ellátásban egy fukuokai kórházban. A 9-i dátummal kelt orvosi igazolás szerint körülbelül két hét regeneráció javallott a teljes felépüléshez. "Ahogy az igazolás is bizonyítja: rossz állapotban van" - nyilatkozta Takanohana. 

takanoiwa.jpg

Takanoiwa

 

A botránynak ezen a pontján egyértelműnek tűnt a szituáció - Harumafuji nagy hibát követett el, amiért nagy valószínűséggel meg kell bűnhődnie. Ugyanakkor a Szumószövetségben hagyomány, hogy nem zavarják meg az aktuális tornát azzal, hogy a 15 napos torna időtartama alatt állást foglalnak egy ilyen kényes ügyben, így a Szövetség a torna vége utánra ígérte a végső döntést az ügyben. Ez viszont lehetőséget teremtett arra, hogy tovább gyűrűzzön a történet, és beinduljon a médiaháború. Ekkor kezdődtek a furcsaságok.

Takanoiwa sérülései?

 

takanoiwa1102.jpg

A kép november 2-án készült. A kép jobb szélén Takanoiwa. Sérült?

 

Az október 26-i incidens és a november 5-i kórházba kerülés között eltelt időben készült néhány protokolláris fénykép Takanoiwá-ról, melyeken az istállótársával Takakeisho-val és az istállót vezető egykori yokozuná-val, Takanohaná-val látható, és amelyeken nehezen fedezhetőek fel a fentebb olvasható sérülések nyomai. 

 

takanoiwa1103.jpg

November 3-án balról jobbra: Takanoiwa, Takakeisho és Takanohana

 

Sőt, videófelvétel bizonyítja, hogy az incidens másnapján, azaz október 27-én, az Aki Jungyo Matsué-ban megrendezett eseményein szorítóba lépett Chiyomaru ellen...  

Söröskorsó vagy távirányító?

A Kyushu basho ideje alatt temérdek szereplő adta elő a saját történetét. Mind közül a legfigyelemreméltóbb Hakuho állásfoglalása az (egyesek szerint) jelenlegi legnagyobb ellenfele mellett. Kifejtette, hogy nem igaz az állítás, miszerint Harumafuji sörökorsóval vágta volna fejbe Takanoiwá-t. Valóban történt eszközhasználat, de Harumafuji nem egy söröskorsót választott fegyveréül, hanem a kocsmához tartozó karaoké-gép távirányítóját. Míg a kezdeti hírek 20-30, sőt akár 50 ütésről is szóltak, később ez a szám is csökkent. Az igazságot egyre sűrűbb homály kezdte fedni.

Takanohana szerepe

A (Kisenosato előtti) utolsó japán yokozuna, Takanohana - visszavonulása után - elkezdte építeni karrierjét a Japán Szumószövetségben. A legutóbbi, 2015-ös elnökválasztáson is elindult, akkor azonban programjával, mely szerint 21. századi sporttá szeretné változtatni a szumót, alulmaradt a jelenlegi elnökkel, a kevésbé progresszív, inkább tradicionalista Hakkaku-val szemben. Egyesek szerint a Harumafuji-botrányban vállalt szerepe nem más, mint egy újabb próbálkozás arra, hogy a saját álláspontja felé fordítsa a japán társadalom figyelmét. Ugyanis a botrány részeként sorra előkerültek a szumóhoz kapcsolódó, az elmúlt két évtizedben tapasztalt hasonlóan szomorú bántalmazási történetek, melyek közül a legsúlyosabb az a 2007-es ügy, melyben az akkori Tokitsukaze oyakatá-t és három birkózóját is elítélték a 17 éves Tokitaizan bántalmazásáért, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem sokkal később életét vesztette. Azt a botrányt - és az összes hasonlót - nagyon megsínylette a Szövetség és általában az egész japán szumósport. Egy olyan tradíciót - érvelt Takanohana - ahol az ilyesmi megtörténhet, mindenképp meg kell újítani. 

Három nappal az eset után, október 29-én Takanohana felkereste a Tottori rendőrséget, és (a Szumószövetséget kihagyva) bejelentette a bántalmazásos ügyet. A botrány november 13-i kirobbanása után a Szövetség többször is próbálta meghallgatni a sértett Takanoiwá-t, de Takanohana ezt azóta is sikeresen megakadályozta, birkózója sérüléseire hivatkozva (ne feledjük: két hét a teljes felépülésig...!). 

Elég az hozzá, hogy az ügyben vállalt szerepe harmadik főszereplővé emelte az egykori yokozuná-t, aki - most hogy Harumafuji bejelentette visszavonulását - talán elégedetten dől hátra. Ha ez volt az igazi célja, nem pedig a jelenlegi elnök Hakkaku megbuktatása. 

Nemzetközi politikai bonyodalom

Hakkaku-nak valóban igen nehéz napokat kell megélnie, nem elég, hogy a szumóért (is) felelős japán csúcsminiszter behívatta a botrány napjaiban, azzal is szembesülnie kellett, hogy az ügy a legmagasabb szinteken is súrlódást keltett: a japán és a mongol miniszterelnök is megbeszéléseket folytatott az ügy folyományaként. A mongol szál tagadhatatlan ebben az ügyben, és tudjuk, hogy a japán nemzeti sportban immár hosszú évek óta erős a mongol fölény... Egyesek úgy értelmezik, hogy a botrány arra is kitűnően alkalmas lehet, hogy rossz fényben tüntesse fel a mongol birkózókat.

hakkakubekakilva.jpg

Hakkaku pánikol a miniszteri elbeszélgetés után

Harumafuji karrierje

Mindentől eltekintve a legtöbben szomorúan vették tudomásul, hogy az egyik kedvenc yokozuná-juk most kényszerűségből bejelentette visszavonulását, és örökre felakasztja a szögre fekete mawashi-ját. Lássuk, mire volt képes Harumafuji abban az időszakban, amit egyre egyértelműbben nevezhetünk egyszerűen - Hakuho-érának. 

Portré

harumafuji.jpg

827 győzelem - 441 vereség - 73 hiányzás
9 Yusho, 7 Jun-yusho
5 Gino-sho (Technika Különdíja),
4 Shukun-sho(Kimagasló Teljesítmény Különdíja),
1 Kanto-sho (Küzdőszellem Különdíja)
1 Kinboshi
1 Juryo (másodosztályú) yusho
1 Sandanme (negyedosztályú) yusho
1 Jonokuchi (hatodosztályú) yusho

 

A 33 éves mongol yokozuna birkózócsaládba született, édesapja a mongol liga elismert versenyzője volt. 15 évesen fedezte fel az egykori Asahifuji yokozuna, és meghívta az Ajigawa istállóba. 2001 márciusában Ama néven indult el a hatodosztályban, és veretlen Jonokuuchi yusho-t szerzett. Három évvel később J12-esként csatlakozott a sekitori-k mezőnyéhez, 2004 szeptemberében pedig J4-esként 11-4-gyel Juryo yusho-t szerzett, ami után bemutatkozhatott az első osztályban. 2006 januárjában jött a következő fordulópont: megszerezte első győzelmét az akkori egyedüli yokozuna, Asashoryu ellen. 2006 májusában komusubi, 2007 májusában sekiwake rangot nyert (ekkor változott meg az istállója neve Isegahamá-ra). Ezután már nem esett vissza a maegashira rangok valamelyikébe, és egyre javuló eredményeket ért el, amit a Japán Szumószövetség gazdagon jutalmazott: 1 Kanto-sho-t (Küzdőszellem), 3 Shukun-sho-t (Kimagasló Teljesítmény) és 5 Gino-sho-t (Technika Különdíja) ítélt neki. Miután 2008 novemberében sekiwake rangban 13-2-es eredménnyel megszerezte élete harmadik jun-yusho-ját, a fiatal Ama ozeki rangot kapott. 

Nevét Harumafuji-ra változtatta, és folytatta az útját a csúcs felé. Harmadik ozeki tornáján, 2009 májusában 14-1-gyel megszerezte élete első tornagyőzelmét, miután rájátszásban győzte le azt a Hakuho-t, akitől a 13. napon elszenvedte egyetlen vereségét. A következő yusho-ra sokáig kellett várni (sérülésekkel is meg kellett küzdenie az eltelt időszakban), 2011 júliusában, szintén 14-1-gyel, de ezúttal rájátszás nélkül érdemelte ki. Egy évvel később, 2012 júliuásban 15-0-s zensho yusho-t ért el, amit szeptemberben megismételt, így 2011 novemberében yokozuná-vá avatták. 

Az elmúlt öt évben, yokozuna-ként, még 5 alkalommal ért el tornagyőzelmet, és négyszer lett második. Legutóbb idén szeptemberben tudott tornagyőzelmet elérni, amikor egyedüli yokozuna-ként állt ki a mezőnnyel szemben, úgy hogy ő maga is sérült volt. Kisebb-nagyobb bukkanók után a torna végére már csak egy győzelem választotta el a mezőnyt vezető Goeido ozeki-től, akit az utolsó nap utolsó mérkőzésén le is tudott győzni, így kettejük között, rájátszásban dőlhetett el a yusho sorsa. Az ismételt mérkőzésen is a yokozuna tudott diadalmaskodni, így megszerezte élete utolsó tornagyőzelmét. 

Külön kiemelendő a minden idők egyik (ha nem a) legnagyobb yokozunájának tartott Hakuho elleni mérlege. Kettejük 60 találkozásából Hakuho 38-szor, Harumafuji 22-szer tudott győzni. Senki más nem tudta ennyire megközelíteni a Dai-yokozunát...

(mindentől függetlenül) Köszönjük, Harumafuji!

harumafuji-botrany03.jpg 

 

 

 

 

Szólj hozzá

agresszió cikkek nsk söröskorsó hakuho onosho harumafuji intai isegahama takakeisho chiyomaru asashoryu hakkaku 2017 Kyushu harumafuji botrány takanoiwa takanohana tokitaizan