2017. okt 16.

Wacky Aki, avagy a Furi-Basho - 2.

írta: egribalint
Wacky Aki, avagy a Furi-Basho - 2.

Tornazáró cikkünk második részében megismerhetjük a különdíjasokat, győztest hirdetünk a Spiritusz-díj és a Kensho-lista tekintetében, valamint bemutatjuk a szeptemberi szupernyulat és a szuperteknőst is! 

20171016-harumafuji-kormenet.jpg

Különdíjak

A júliusi tornához képest (ahol mindössze két díjazottat, Mitakeumi-t és Aoiyama-t látthatuk) meglehetősen bőkezű volt a Japán Szumószövetség, amikor a különdíjak kiadására került a sor. Ezúttal mindhárom kategória kiosztásra került, sőt, volt olyan kategória, ahol két győztest is hirdettek! 

Kanto-sho

- avagy a Küzdőszellem Különdíja

Asanoyama (M16) 10-5

Asanoyama élete első Makuuchi tornáján küzdött. Általános gyakorlat, hogy azok a birkózók, akik először mutatkoznak be a szumó első osztályának számító Makuuchi-ban, és két számjegyű (10+) győzelem elérésére képesek, automatikusan megkapják ezt a díjat. Idén májusban Onosho, 2016-ban pedig Ishiura és Shodai is képes volt hasonlóra. Ahogy nekik is járt a Kanto-sho, úgy a fiatal Asanoyama is megkapta. Rövid idő alatt meglehetős népszerűségre tett szert a mindig mosolygós Asanoyama, hiszen ez még csak élete 10. szumótornája, mégis sokan kedvelik.

 

20171016-asanoyama-so.jpg

Asanoyama remekül debütált a Makuuchi-ban

 

A Szumószövetség az egyetemi szumóeredményeit is beszámította 2016 márciusában, amikor a negyedosztályban, Sandanme Tsukedashi 100-asként mutatkozott be a profi ligában. Három tornát töltött a negyedik osztályban, ahol 17 győzelmet ért el, és csak négy alkalommal kapott ki. Ezután 3 tornát töltött a harmadosztályban, melyek közül az utolsót (idén januárban) 7-0-s eredménnyel zárt, és tornagyőzelmet ért el. A japán közönség márciusban már élete első sekitori szereplésén követhette figyelemmel. 10-5-ös eredményt ért el, így részt vehetett a Juryo liga tornagyőzelméért folytatott hármas rájátszásban a japán Toyohibiki és az egyiptomi Osunaarashi ellen. Az első mérkőzésen Toyohibiki ellen azonban vereséget szenvedett. Májusban 8-7-es eredményt ért el, de júliusban ismét 10-5-tel zárt, és a sors különös szeszélye folytán ismét hármas rájátszáson dőlhetett el a yusho sorsa. Daiamami és Yutakayama játszották le a rájátszás első mérkőzését, ahol Daiamami tudott nyerni, így megmérkőzhetett Asanoyamá-val, és bár Daiamami győzni tudott, Asanoyama a szeptemberi banzuké-n így is az első osztályba került. Az idei Aki Basho-n elért remek teljesítménye pedig még tovább fokozza a nézői elvárásokat a fiatal birkózó felé. 

Onosho (M3) 10-5

Ugyancsak a Kanto-sho-val díjazta az NSK (Nihon Sumo Kyokai) azt az Onosho-t, akinek ez volt a harmadik szereplése a szumó első osztályának számító Makuuchi divízióban, de május után már másodjára kapta meg ezt a különdíjat. A fiatal rikishi viszont nem csak ezzel hívta fel magára a figyelmet, ugyanis eddigi első osztályú eredményeivel egészen illusztris táborhoz csatlakozott.

 

20171016-onosho.jpg

Onosho - úton a világhír felé? 

 

A "6 basho-s rendszer" 1958-as bevezetése óta mindössze három olyan birkózó volt, aki élete első három Makuuchi tornáján 30 vagy annál több győzelmett tudott elérni. 1960-ban egy Taiho nevű birkózó 12 győzelemmel mutatkozott be M16-os rangban, ezután M4-esként 7-8-cal zárt, harmadjára M6-nak rangsorolták és 11 győzelemmel fejezte be a tornát. Aztán 2004-ben nem más, mint Hakuho tudott 31 győzelmet elérni az első három tornáján (12-3, 11-4, 8-7). Talán mondanom sem kell, hogy mindkettejükből dai-yokozuna vált a későbbiek folyamán, sőt, ők ketten vezetik a legtöbb első osztályú tornagyőzelmet szerző birkózók listáját is (Hakuho 38-cal, Taiho 32-vel). Onosho ugyan "csak" 30 győzelmet ért el, viszont mindhárom tornán kétszámjegyű győzelmet ért el - nem semmi a srác! 

 

Shukun-sho 

- avagy a Kimagasló Teljesítmény Különdíja

Takakeisho (M5) 9-6

Takakeisho szintén fiatal birkózó, neki ez volt az ötödik tornája az első osztályban, de ő is "különdíj-halmozó", hiszen idén márciusban neki ítélték a Kanto-sho-t. Júliusban először küzdött a Maegashira rangok legtetején, a Maegashira Joi-ban, és 5-10-es mérlegével visszapattant a "Fal"-ról, így szeptemberben M5-ös rangban vágott neki a küzdelmeknek. Bár mindkét sekiwaké-től kikapott, a 10. napon megszerezte élete első kinboshi-ját Harumafuji yokozuna ellen, a 13. napon pedig legyőzte a ligát vezető Goeido ozeki-t is!

 

20171016-takakeisho-harumafuji.jpg

Takakeisho kinboshi-ja Harumafuji ellen

 

Gino-sho

- avagy a Technika különdíja

Yoshikaze (S) 8-7

A veterán közönségkedvenc 81. tornáján szórakoztatta a nagyérdeműt, és ez volt a harmadik torna, amelyen a megtisztelő sekiwake rangban lépett a dohyo-ba.

 

20171016-yoshikaze-tochinoshin.jpg

Yoshikaze a 7. napon az ashitori technikával győzte le a M1-es Tochinoshin-t

 

Különleges küzdőszelleme nemcsak a japán nézőkre, de a Japán Szumószövetségre is nagy hatást gyakorolt: ez a negyedik alkalom, hogy elnyerte a Gino-sho-t, de 4 Kanto-sho-val és 2 Shukun-sho-val is büszkélkedhet. Karrierje legnagyobb részét a Maegashira rangokban töltötte, de az idő előrehaladtával egészen kiemelkedő eredményekre is képessé vált, hiszen a különdíjak jelentős részét az utóbbi két évben gyűjtötte. 2015 júliusában 12 győzelmet ért el, ezzel elnyerte a jun-yusho-t, két hónappal később pedig M1-esként csinált 11-4-et (köztük 2 kinboshi-val). Már 35 éves, de úgy küzd, mint egy tinédzser!

 

 

20171016-kulondijasok.jpg

A 2017-es Aki Basho különdíjasai:
Takakeisho, Onosho, Asanoyama és Yoshikaze

 

 

Spiritusz-díj

- avagy a közönségkedvenc birkózók

A japán közönség minden nap szavazhat három, a számára legszimpatikusabb birkózóra. A szavazatokat a szumo.info összesítette, így megtudhatjuk, kiket kedveltek a legjobban az Aki Basho-n! 

Juryo

 

20101016-spiritusz-juryo.jpg

Makuuchi

 

20101016-spiritusz-makuuchi.jpg

Kensho-lista

- avagy mi lapul a borítékban?

 

20101016-kensho.jpg

 

A torna előtt - leginkább a három hiányzó yokozuna miatt - közel 150 kensho-t visszavontak a japán cégek és vállalkozások, így 2064 kensho-val indult a torna. Jelentős részük - főként Takayasu és Ura sérülésének köszönhetően -  így sem került kiosztásra, végsősoron 1757 boríték talált gazdát. 

A mezőny élén toronymagasan végzett a tornagyőztes Harumafuji yokozuna, aki 385 kensho-t (kb. 57.750.000.- Ft) gyűjtött, akit Goeido ozeki követett 150 kensho-val (kb. 22.500.000.- Ft). A harmadik helyért végig kiélezett küzdelem folyt Endo, Kotoshogiku és Takakeisho között, melyet végül a M14-es rangban szereplő Endo nyert meg, aki - bár az eredményei ezt nem feltétlenül támaszták alá - továbbra is az egyik legnépszerűbb birkózó a szumóvilágban, így a japán cégek szívesen reklámozzák magukat az ő mérkőzései előtt. Az ex-ozeki Kotoshogiku (M1) végül a negyedik helyen zárt, miután 5 kensho-val elmaradt Endo mögött, 126 borítékjában körülbelül 18.900.000.- forintnak megfelelő japán yen lapult. Takakeisho az ötödik helyre szorult, 109 kensho-val (kb. 16.350.000.- Ft) 

Szuperteknős, Szupernyúl

 Lassan hagyománynak tekinthető, hogy a szumo.info szerkesztősége bemutatja a torna legrövidebb és leghosszabb mérkőzését. Álljon most is itt - különösebb kommentár nélkül - a szuperteknős és a szupernyúl!

Szuperteknős

 

Szupernyúl

 

 

Köszönjük, hogy a szumo.info-t választottátok szeptemberben is, sok szeretettel várunk vissza benneteket a novemberben kezdődő Kyushu Basho-ra! 

Szólj hozzá

cikkek endo goeido onosho yoshikaze harumafuji kotoshogiku takakeisho asanoyama tornazáró 2017 Aki