2017. sze 09.

A Szumószövetség reakciói

írta: egribalint
A Szumószövetség reakciói

20170909-hakkaku-nyilatkozatok.jpg

Mint azt korábban megírtuk, három yokozuna is hiányzik majd a szeptemberi tornáról. Lássuk, hogyan kommentálják az események ilyetén alakulását a Japán Szumószövetség vezető tisztségviselői!

A kép jobb oldalán a Japán Szumószövetség elnöke, Hakkaku rijicho(elnök), azaz az egykori Hokutoumi yokozuna látható. Természetesen az elsők közül nyilatkozott a kialakult helyzetről. 

"Sajnálatos, hogy így alakultak a dolgok. Végre négy yokozuná-nk is van, és a rajongók már a forgalmazás másnapjára megvásárolták az összes helyet a szeptemberi tornára, abban a hiszemben, hogy láthatják majd ezt a csodálatos négyest. Nem tudok mit mondani, hogy kifejezzem, mennyire sajnálom, hogy csalódást kell okoznunk a szurkolóknak. Mindenesetre a banzuke remek egyensúlyt mutat a veteránok és a fiatal, feltörekvő rikishi-k tekintetében, nagy elvárásokkal vagyunk az újoncokkal kapcsolatban..."

 A Szövetség második embere, a kép bal oldalán látható Oguruma (az ex-Kotokazeozeki) ügyvezető elnök reakciói:

"Komoly lehetőség ez a fiatalok előtt. Azt szeretném, ha képesek lennének olyan szumóra, ami szórakoztatja majd a közönséget, és elfelejteti a visszalépő yokozuná-k által keltett csalódottságukat"

A Szumószövetség PR-jáért felelős elnök, Kasugano (azaz a sekiwake rangig jutó egykori Tochinowaka) így reagált:

"Kellemetlen lesz, ha a három ozeki nem lép előre, és nem teljesítenek 100%-osan. (...) A kialakult szituáció okán ez akár egy nagyon szórakoztató torna is lehet" 

A PR tanács aleelnöke, Shibatayama (az egykori Onokuni yokozuna) szavai:

"Különlegesen kellemetlen, hogy három yokozuna is visszalépett a küzdelmektől, különösen ezekben az időkben, amikor a csillárról is lógnak majd az arénában. Akárhogy is, a yokozuna is ember. Ha rossz formában küzdenének, az sem tenne jót senkinek." 

A shimpan-ok (oldalbírók) vezetője, Nishonoseki - az ex-Wakashimazu ozeki - nyilatkozata pedig így szól:

"Egy yokozuna - az egészségi állapotától függően - eldöntheti, hogy elindul-e egy adott tornán, de mégis... egy dohyo-iri minden nap... nagy hiányérzetet kelt majd. A torna felelősségének súlya immár Harumafuji vállain hever. Azt szeretném, ha az utolsó napig ő vezetné a tornagyőzelemért folytatott küzdelmet!"

 

Harumafuji? Az ozeki-k? Valaki az új generációból? - vajon ki győz majd? Kiderül holnaptól kezdődően, itt, a szumo.info-n!

Szólj hozzá

nsk harumafuji hakkaku oguruma kasugano shibatayama nishonoseki