2017. sze 08.

Hakuho sem indul!

írta: egribalint
Hakuho sem indul!

20170908-hakuho-csucsorit.pngAz utolsó pillanatig kivárt a döntéssel, de pár órával a határidő lejárta előtt a Dai-yokozuna is bejelentette: nem lesz ott a szeptemberi torna első napján!

Már az augusztusi hakni-torna óta tudjuk, hogy Hakuho bal térdével gondok vannak, hiszen pár jungyo-helyszín után hazautazott Mongóliába, hogy ott pihentesse ízületeit, mégis sokáig bíztunk abban, hogy minden idők legnagyobb yokozuná-ja versenyképes állapotba kerül a most vasárnap kezdődő tokiói Aki basho nyitónapjára. Azonban mára virradóra kiderült számára, nem lesz képes elkezdeni a küzdelmeket. "Nagyon szeretett volna elindulni, és mindent megtett a gyors felépüléséért, de a térde nem gyógyult meg. Nem képes behajlítani, csak egy nagyon rövid ideig." - nyilatkozta mestere, Miyagino oyakata. "A tornagyőzelemért szeretett volna küzdeni, és sokáig úgy érezte, hogy képes lehet rá. Sajnálja, és azt kívánja, bárcsak több ideje lett volna a gyógyulásra, de aztán elérkezett a nevezési határidő, és kemény döntést kellett hoznia. Jelenleg arra fókuszál, hogy mihamarabb jobban legyen" - összegzett Miyagino. 

 

Hakuho (és két másik yokozuna, Kisenosato és Kakuryu) visszalépésével hatalmas a nyomás a - szintén sérülésekkel bajlódó - mongol Harumafuji yokozuná-n: a papírforma szerint ő lépett elő a legesélyesebb birkózóvá, aki megszerezheti a tornagyőzelmet. Azonban nem lesz könnyű dolga: két kadoban ozeki - Goeido és Terunofuji - valamint Takayasu ozeki is ott lohol majd a nyomában, valamint sorban állnak az újoncok és az erős formában lévő veteránok (Mitakeumi, Hokutofuji, Tochinoshin) is.

 

A hiányzó topbirkózók miatt azt gondolhatnánk, hogy a szeptemberi torna nem lesz annyira izgalmas, mint egyébként lenne - a szumo.info szerkesztősége szerint épp ellenkezőleg! A verseny nyílt, szinte bárki beleszólhat a tornagyőzelemért folytatott harcba, egy dolog azonban szinte biztos: nem lesz annyi kinboshi, mint az előző tornán!

 

Szintén bejelentette az első napról való hiányzását az előző tornán 13 győzelemmel záró bolgár Aoiyama (közismertebb nevén "Csöcsi"), és a maegashira 12-es pozícióba rangsorolt Sadanoumi is. 

Szólj hozzá

goeido takayasu mitakeumi hakuho tochinoshin terunofuji harumafuji sadanoumi aoiyama miyagino hokutofuji 2017 Aki kyujo