2017. sze 07.

Két yokozuna is visszalépett!

írta: egribalint
Két yokozuna is visszalépett!

Friss hír: Kisenosato és Kakuryu sem szerepel majd a szeptember 10-én, azaz most vasárnap kezdődő tokiói Aki basho-n. 

20170907-kise-kaku.jpg

A tornára a jegyek már jó előre elkeltek, így sokan rendkívül csalódottak lesznek, amikor megtudják, hogy a január óta yokozuna rangban küzdő japán Kisenosato, aki sorozatban hatodik éve nyeri meg a Nikkan Sport elnevezésű japán médium által megrendezett közönségszavazást, nem vállalja a szeptemberi tornán való részvételt. 

Edzője, Tagonoura oyakata így nyilatkozott: "Nem tökéletes az állapota, kérem engedjék, hogy visszaléphessen. Minden energiáját arra kell fordítania, hogy felépüljön. Nincs olyan formában, hogy ezekkel a sérülésekkel szumózni tudjon. Én azt gondolom, hogy bátor tett a részéről, hogy a pihenés mellett döntött." Ez az első alkalom hosszú, 15 éves pályafutása során, hogy egy egész tornát kihagy a közönségkedvenc japán. 

Szintén visszavonulót fúj a júliusi torna harmadik napján sérülést szenvedő mongol Kakuryu yokozuna. Mestere, Izutsu oyakata a következő nyilatkozatott tette: "Most beszéltem vele, és azt mondta, hogy nem áll készen a küzdelmekre, ezért visszalép." Kakuryu is válaszolt az újságírók kérdéseire: "Ezen a ponton már gyógyultnak érzem magam, de egyáltalán nem tudtam felkészülni a szeptemberi tornára. Mivel nem vagyok 100%-os állapotban, visszalépek a tornáról."  Ez lesz a negyedik torna, amiről visszalép a mongol bajnok, idén egyedül a márciusi tornát tudta végigküzdeni, akkor 10 győzelemmel és 5 vereséggel zárt. A Yokozuna Döntőbizottság július végén jelezte neki, hogy ha a következő tornán, amin szerepel, nem lesz képes yokozuná-hoz méltó teljesítményre, felkérik, hogy vonuljon vissza a szumótól. 

Utoljára 1999 novemberében fordult elő, hogy két yokozuna is hiányzik a torna első napján - akkor Wakanohana III és Akebono lett kyujo.

Szólj hozzá

hírek akebono kisenosato kakuryu tagonoura izutsu 2017 Aki yokozuna döntőbizottság wakanohana iii