2017. aug 28.

Itt a szeptemberi banzuke!

írta: egribalint
Itt a szeptemberi banzuke!

Elkészült a birkózók szeptemberi rangsora, lássuk ki, milyen rangban kezdheti meg a küzdelmeit szeptember 10-én, az Aki basho-n!

20170828-aki-banzuke-makuuchi.jpg

Sanyaku

 

 

Nincs változás júliushoz képest a yokozuná-k mezőnyében - még a sorrend sem változott: a tornagyőztes Hakuho (14-1) után Harumafuji (11-4) látható, őket követi Kisenosato és Kakuryu, akik idő előtt fejezték be a júliusi Nagoya basho-t. Kakuryu a negyedik, Kisenosato a hatodik napon jelentette be, hogy sérülés miatt visszalépnek a további küzdelmektől.

 

Annak ellenére, hogy az újdonsült ozeki, Takayasu előző tornája korántsem sikerült fényesre (9-6-tal zárt), mégis ő vezeti az ozeki-k mezőnyét, hiszen Goeido és Terunofuji is makekoshi-t, azaz negatív mérleget csinált. Emiatt mindketten kadoban státuszba kerültek, vagyis, ha a szeptemberi tornán sem gyűjtik össze a kachikoshi-hoz szükséges 8 győzelmet, akkor fennáll a veszélye annak, hogy sekiwake rangba sorolják vissza őket. Goeido 2014 szeptembere óta viseli az ozeki rangot, azóta ez lesz a hatodik torna, melyen kadoban, Terunofuji-t 2015 júliusában léptették elő ozekivé, ő ötödjére kerül a veszélyzónába.

 

Szeptemberben a fiatal Mitakeumi lesz a keleti sekiwake, miután az előző tornán 9 győzelmet szedett össze (Kisenosato yokozuná-t, és a későbbi tornagyőztes Hakuho-t is sikerült legyőznie - utóbbit neki egyedül!), így meg tudta tartani júliusban kiérdemelt rangját. Mellette a 35 éves veterán Yoshikaze szerepel, aki élete harmadik sekiwake tornáját kezdi majd el, miután 2016 januárjában és márciusában is ebben a rangban harcolt.

 

Tamawashi idén január óta négy tornán keresztül birtokolta a sekiwake rangot, de júliusban csak hét győzelmet tudott összegyűjteni, így az eggyel alacsonyabb, komusubi rangban küzd majd az Aki basho-n. Rangtársa az a Tochiozan, aki júliusban (maegashira 5-ösként) 12 győzelemmel zárt. Tochiozan utoljára éppen tavaly szeptemberben érte el ezt a rangot, de karrierje során 11-szer küzdött már sekiwake rangban, és ez a tizennegyedik torna, melyen komusubi-ként versenyez.

 

Maegashira-joi

 

 

A Maegashira 1-es rangot keleten a grúz Tochinoshin, nyugaton pedig az ex-ozeki Kotoshogiku birtokolja. Tochinoshin hatalmas küzdőszellemet mutatott júliusban, legyőzte Kisenosato yokozuná-t, Goeido ozeki-t, valamint a két akkori sekiwaké-t, Tamawashi-t és Mitakeumi-t is, így végül Maegashira 2-es rangban 9-6-os mérleggel zárt. Meg mertem volna esküdni, hogy szeptemberben komusubi rangban láthatjuk majd, némiképp csalódást jelenthet neki, hogy mindössze két helyezéssel sorolták feljebb - de hát a Japán Szumószövetség döntései sokszor kifürkészhetetlenek. Az előbb említett Kotoshogiku viszont 2010 novemberében volt utoljára maegashira - 2011 novembere és 2017 januárja között ugyanis a második legmagasabb, ozeki rangban láthatták a sport szerelmesei. Azóta lassú ereszkedésbe kezdett: márciusban és májusban sekiwake, júliusban komusubi rangban küzdött, de újfent makekoshi-t ért el, így csúszott vissza a maegashira rangok tetejére. Szumós körökben egyre gyakoribb téma, hogy vajon meddig láthatjuk még aktív szumósként - a legtöbben a visszavonulása mellett érvelnek, hiszen ozeki-ként meghatározó alakja volt a tornáknak, azonban az utóbbi időben egyre kevésbé tud beleszólni az események alakulásába.

 

A fiatal (sokak szerint az egykori ozeki-re, Kaio-ra a megszólalásig hasonlító) Hokutofuji az előző tornán a nyugati, szeptemberben viszont a keleti Maegashira 2-es rangban látható majd, mellette az előző torna egyik legnagyobb meglepetése, a bolgár Aoiyama (azaz Csöcsi!) küzdhet, aki a júliusban, Maegashira 8-as rangban elért 13 győzelmével élete legjobb tornáján van túl. Meglepő lenne, ha ezt meg tudná ismételni, hiszen már a torna elején szembe találja majd magát a yokozuná-kkal és az ozeki-kkel.

Érdemes még megemlíteni Onosho-t, aki élete legjobb rangjában, Maegashira 3-asként szerepel majd szeptemberben. Az előző két tornán 10-10 győzelmet szerzett, amivel szinte mindekit meglepett. Kíváncsian várjuk, hogyan szerepel majd a sanyaku birkózók ellen - szinte biztosan találkozik majd néhány ozeki-vel és yokozuná-val is!

 

A szumóvilág új üdvöskéje Ura - bár remekül kezdte a júliusi tornát, sőt! kinboshi-t ért el Harumafuji yokozuna ellen - Takayasu ozeki ellen folytatott mérkőzésén megsérült, így végül csak 7 győzelmet tudott összeszedni, így a keleti Maegashira 4-es rangról a nyugati Maegashira 4-es rangba sorolták vissza. A Szövetség tehát kesztyűs kézzel bánt a különösen népszerű újonccal, aki negyedik első osztályú tornáján szerepel majd - a nagy kérdés, hogy vajon meggyógyult-e jobb térdének sérült keresztszalagja…

 

Az előző tornán M1-es Shodai és Takakeisho ezúttal a joi legalján, a Maegashira 5-ös rangban küzdenek majd - javíthatnak az előző tornán elért eredményeiken. Shodai-nak ez szinte presztízskérdés, hiszen az egyetemi évei óta rivalizál Mitakeumi-val, aki egy ideje jóval meggyőzőbb szumót mutat.

 

Maegashira

 

 

A maegashira mezőny továbbra is erős, de szinte lehetetlen előre megjósolni, hogy melyik birkózó tudja hozni a formáját, melyik lesz képes túlteljesíteni azt, és ki lesz az, aki a boxzsák szerepében tetszeleg majd. Érdemes lesz odafigyelni (a teljesség igénye nélkül) Takarafuji-ra, Chiyonokuni-ra és Arawashi-ra, ők ugyanis két hónapja szépen szerepeltek. Vajon folytatják-e a javuló tendenciát, vagy alulmaradnak azokkal szemben, akik júliusban kevésbé teljesítettek jól, de most hajtja majd őket a bosszúvágy? Ikioi, Okinoumi és Tokushoryu is azok között van, akik nagyot zuhantak júliushoz képest…

 

Rövid Juryo-kitérő után, Maegashira 13-as rangban láthatjuk majd a brazil Kaisei-t. Tavaly júliusban még élete legjobb, sekiwake rangjában versenyzett, utána azonban kisebb mélyrepülésbe kezdett, és egy sérüléssel is meg kellett küzdenie. Az előző tornán Juryo 1-es rangban 10 győzelmet gyűjtött össze, ami mindenképpen okot ad némi bizakodásra azoknak, akik szeretik az egyetlen aktív brazil szumóst!

 

21 helyet rontott a júliusban idejekorán megsérült japán Endo, aki a Maegashira 14-es rangban vág neki az Aki basho-nak. Az egykori közönségkedvenc már hosszú ideje nem igazán tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket, júliusban éppen az ellen az Ura ellen sérült meg, aki elfoglalta a helyét a japán szurkolók szívében.

 

Yutakayama májusban egyszer már feljutott az első osztályba, de akkor negatív mérleggel zárt, most élete legjobb, maegashira 15-ös rangjában próbálkozhat újra.

 

Asanoyama személyében új első osztályú birkózót köszönthetünk! Már júliusban, a Juryo 5-ös rangban is felhívta magára a figyelmet, hiszen az utolsó pillanatig versenyben volt a másodosztály tornagyőzelmének megszerzéséért folytatott küzdelemben, de a két torna között megrendezett jungyo-n is nagy népszerűségnek örvendett. Az első osztály legaljáról bizonyíthatja tehetségét.

 

Juryo

 

20170828-aki-banzuke-juryo.jpg

 

Sokokurai, Myogiryu, Aminishiki, Kotoyuki, Toyohibiki, Kyokushuho, Gagamaru, Osunaarashi… ezek a birkózók nemrég még az első osztályban szerepeltek (sokan nem is rosszul!), de az új generációnak, és néhány sérülésnek köszönhetően ezúttal a Juryo mezőnyét színesítik. Legtöbbjük karrierjének fordulópontja lehet a szeptemberi torna - nagy kérdés, ki lesz az, aki tovább zuhan, és ki lesz, aki vissza tud kapaszkodni a Makuuchi-ba. Mindannyiuknak sok sikert kívánunk!

 

Feladatukat nehezíti, hogy a még fiatalabbak is helyet követelnek az első osztályban: élete legjobb rangjában szerepel majd a jónevű Daiamami (aki júliusban megnyerte a Juryo yusho-t), valamint Ryuden és Meisei is!

 

Januárban mutatkozott be az első osztályban az a Chiyoo, akit a szeptemberi tornától kezdve immár Chiyonoo-nak kell szólítanunk. A fiatal birkózó júliusi gyenge szereplése után döntött úgy, hogy megváltoztatja shikoná-ját, azaz birkózónevét. Meglátjuk, hogy milyen kihatással lesz a névváltoztatás a teljesítményére!

 

Végül a két új sekitori-t szeretném még megemlíteni. Yago és Daiseido életükben először szerepelnek majd a Juryo-ban. Yago élete harmadik profi tornáját kezdi meg szeptemberben, miután májusban makushita tsukedashi 15-ös rangban csatlakozott a profi szumósok köréhez. Akkor 5-2-vel zárta a tornát, júliusban Makushita 11-esként már veretlenül, 7-0-lal zárt, így megszerezte a Makushita yusho-t! Az elmúlt években már láthattunk több olyan birkózót is, aki jó amatőr-birkózói szereplése után a harmadosztályban kezdte meg szumós pályafutását (Mitakeumi, Shodai, Hokutofuji, Endo stb.), közülük a legtöbben megvetették a lábukat az első osztályban. Vajon Yago-ra is hasonló karrier vár? A szeptemberi Aki basho-n kiderül!

 

Masutoo

 

 

A magyar rikishi, Tóth Attila júliusi, 1-6-tal zárt tornája után nem kerülhette el, hogy visszasorolják. A szeptemberi tornán végül a negyedosztályban, a Sandanme legtetején, a Sandanme 1-es rangban láthatjuk majd küzdeni az egyetlen magyar szumóst. Eddigi karrierje során leginkább a harmad- és a negyedosztály között ingázott, de talán öröm az ürömben, hogy a Sandanme divízióban lejátszott mérkőzéseinek több mint a felét megnyerte. Ha szeptemberben sikerül legalább négy győzelmet összeszednie, novemberben ismét csatlakozhat a harmadosztályhoz. Talán erőt ad majd neki, hogy istállótársa, Masunosho élete legjobb, Makushita 3-as rangjában küzd majd, így soha nem látott közelségbe került számára a sekitori-lét. Reméljük, hogy a 22 éves Masunosho teljesítménye jó hatással lesz majd  a mi Masutoo-nkra is!

 

Szólj hozzá

hírek cikkek ura yago masutoo kisenosato goeido takayasu shodai mitakeumi hakuho tochinoshin onosho yoshikaze terunofuji banzuke tamawashi harumafuji aoiyama kotoshogiku takakeisho tochiozan hokutofuji asanoyama 2017 Aki chiyonoo masunosho