2017. aug 16.

Fordul a kocka?

írta: egribalint
Fordul a kocka?

Bár sokáig Hakuho volt az egyedüli yokozuna, aki megjelent az augusztusi haknitorna-sorozaton, előbb Harumafuji, majd Kisenosato is csatlakozott a szumó száguldó karavánjához. Összefoglalónk a két torna közötti Natsu jungyo-ról. 

 

20170815-kisenosato-dohyo-iri.jpg
Kisenosato kardhordozója Kagayaki (M4), söprögetője Nishikigi (M15)

 

Kakuryu kivételével tehát minden yokozuna megjelent már, bár együtt csak alig, hiszen tegnapi hír, hogy Hakuho sérülésre hivatkozva (!) úgy döntött, távol marad a továbbiakban megrendezendő jungyo-állomásoktól. Pedig az első napokon csak ő képviseltette magát a szumó legmagasabb rangjának őrzői közül! 

 

20170815-hakuho-dohyo-iri.jpg

Hakuho a jungyo 2. napján, a Shiga járásbeli Kusatsu városában

 

A topbirkózók közül többen is sérülésre hivatkozva maradtak távol a szumót népszerűsíteni törekvő pr-tornáktól, így az új generáció lelkes, fiatal tagjai kerültek a vidéki közönség érdeklődésének középpontjába. A negyedik állomáson, Toyama városában épp az előző tornán a másodosztályban, a Juryo 5-ös rangban küzdő Asanoyama volt a kanban (kb. legnépszerűbb) rikishi

 

20170814-asanoyama-gyerekkel.jpg

Asanoyama itt épp kislányát vitte magával a dohyo-ba - a hölgy nem kifejezetten élvezi a közönség kitüntető figyelmét...

 

Egy nappal később, augusztus 3-án, - immár Shibata városában - a júliusi torna második helyezettje, a bolgár Aoiyama - közismertebb nevén "Csöcsi" - is lencsevégre került, amikor a jungyo egyik közkedvelt programján (szumósok vs. gyerekek) szorítóba lépett az alábbi képen látható csöppség ellen. 

 

20170814-aoiyama-gyerekkel.jpg

Bár a pici nagy veszélyt jelentett az óriás bolgár számára, végül győzedelmeskedni tudott a jó formában lévő rikishi. 

 

Jungyo idején az istállók mobilizálódnak, és napról napra költöznek másik városba. A legtöbb helyszínen mindössze egy napot tölt a kompánia, majd cihelődés és utazás vár a szumósokra. Ők persze ilyenkor sem unatkoznak!

 

20170814-osunaarashi-megvalaki.png

A kép előterében a jelenleg a másodosztályban küzdő, egyiptomi Osunaarashi(J11) látható

 

Augusztus 8-án, a kilencedik állomáson, a Shibuya városában lévő Aoyama Gakuin Egyetemen készült a következő japán nyelvű videoösszeállítás:

 

 

Ugyan ebben a videóban nem látható, de ezen a napon megjelent Harumafuji yokozuna is, miután előző nap bejelentette, hogy sérülése ellenére szerepet vállal a haknitornán. Shibuyá-ban aznap este (a jungyo-n először), a közönség megtekinthette a két nagyszerű mongol yokozuna egymásnak feszülését. 

 

.

A gyoji jobb oldaláról induló, a jungyo-n addig végig szereplő Hakuho végül legyőzte a kicsit rozsdásnak tűnő Harumafuji-t. 

Augusztus kilencedikén pihenőnapot tartottak a birkózók, de a híradások többségében mégis szóba került a szumó, ugyanis ekkor jelentette be az egyetlen japán yokozuna, Kisenosato mestere, Tagonoura oyakata, hogy legrangosabb tanítványa másnap, az Ibaraki járásbeli Hitachi városában minden előzetes információval ellentétben mégis csatlakozik a jungyo-hoz. "Ő maga döntött így, hiszen Tokióban nem jut megfelelő edzőpartnerekhez. Azt mondta, szeretne mindent megtenni, amire csak képes. Meglátjuk, hogy milyen az állapota, és majd ahhoz képest terheljük" - nyilatkozta a Tagaonoura istálló shiso-ja, azaz vezető edzője. A nyilatkozattal talán azt is próbálta jelezni a nyilvánosság számára, hogy Kisenosato nem az ő, vagy a Japán Szumószövetség nyomására hozta meg a döntését - holott Kisenosato szereplése egyértelműen az ő érdekük: a japán yokozuna hatalmas hírnévnek örvend, jelenléte növelné a jungyo presztízsértékét. 

Hitachi-ban, a tizedik állomáson végül megjelent a közönségkedvenc Kisenosato, és ugyan nem játszott le egyetlen edzőmérkőzést sem, megmutatta magát a közönségnek. A japán média hatalmas felületet biztosított a számára, az aznapi képek közül szinte egyikről sem hiányozhatott. 

20170815-kise-hakuho.jpg

Lencsevégre kapták, amikor Hakuho-val álldogáltak ...

 

20170815-kisenosato-dedikal.jpg

... amikor a szurkolók körében osztogatta az aláírását ...

 

20170815-kisenosato-tsuna.jpg

... amikor a dohyo-iri-jére készülve felerősítették rá a yokozunák speciális övét, a tsuná-t ...

 

20170815-kisenosato-nezelodik.jpg

... de azt is, ahogy a dohyo szélénél bámulja birkózótársainak összecsapását!

 

Ebbe a látszólagos idill-be rondított bele Hakuho két nappal későbbi bejelentése, melyben a bal térdének sérülésére hivatkozva visszavonult a jungyo-n való további szerepléstől. "A négyből három yokozuna hiányzik a jungyo-ról... Túl sokat dolgoztam volna? Meglehet." - utalt nyilatkozatában Hakuho a haknitorna első felére. Állítása szerint már a júliusi Nagoya basho óta fájdalmat érzett a térdében, most elérte a határait, és kezelésre szorul, így visszautazik Tokióba, a Miyagino istálló főhadiszállására. Taktikailag ésszerűnek tűnik Hakuho döntése, így ugyanis több ideje marad rápihenni a következő, szeptember 10-én kezdődő hivatalos szumótornára, azaz a 2017-es Aki basho-ra. 

A hivatalos mérkőzéseken kívül nyilvános keiko-t is rendeznek a szumósoknak, ahol a közönség betekintést nyerhet a szumósok edzésprogramjába (olyasmi lehet ez, mint színházakban a nyílt próba - a közönség élvezi, de nem biztos, hogy valós képet mutat). Vasárnap, a torna  tizenharmadik, Sendai-ban megrendezett állomásán Kisenosato istállótársa, az új ozeki, Takayasu már arról panaszkodott, hogy kevés a megfelelő ellenfél a keiko-kon. Aznap a feltörekvő újonccal, a júliusban maegashira 6-os rangban küzdő Onosho-val játszott le 12 edzőmérkőzést, melyből nyolcat meg is tudott nyerni. "Nem tudok eleget edzeni... Hosszú a jungyo, és fent kéne tartanom a formámat az Aki basho-ig..." - nyilatkozta. A rengeteg sérülés miatt ezen a napon mindössze 8 szumós játszott edzőmérkőzést!

Aztán augusztus 15-én, kedden, Aomori-ban Kisenosato is megjelent a keiko-n, és edzőmérkőzéseket kezdett harmadosztályú, azaz makushita birkózók ellen. 

 

20170815-kisenosato-makushita.jpg

A képen látható makushita rangú birkózó mindent beleadott a yokozuna ellen

 

Ettől függetlenül a legnagyobb sikert mégis akkor aratta, amikor a ringbelépési ceremóniára az ex-Wakanosato hathónapos lányával érkezett meg...

 

20170815-kisenosato-babaval.jpg

"Pózolj szumóssal!" vagy "Pózolj csecsemővel!" - mindez csak nézőpont kérdése

A médiáháborúban akár győztest is hirdethetünk: a Kisenosato-ról szóló beszámólók egyértelmű fölényben vannak. De hogy a jungyo ideje alatt (és az utána következő két hétben) megfelelően tud-e felkészülni a szeptemberi tornára, az nagy kérdés. Mindeközben Hakuho Tokióban regenerálódik...

 

(folytatása következik)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

cikkek nsk képriport kisenosato kakuryu takayasu hakuho onosho harumafuji tagonoura wakanosato aoiyama sumo for kids miyagino osunaarashi asanoyama 2017 Natsu jungyo