2017. júl 08.

TOP 28 legnépszerűbb szumós - 3. rész (10.-1.)

írta: egribalint
TOP 28 legnépszerűbb szumós - 3. rész (10.-1.)

A nikkansports.com japán nyelvű hírportál internetes szavazásán megszületett a 28 legkedveltebb szumós rangsora! Vajon ismersz már közülük párat? 3. rész.

20170529-sanyakuliga_1.jpg

 

"- Mindegyik ugyanúgy néz ki..."
"- Semmi különbség köztük..."
"- Nagy, kövér állatok..."

Pedig mindegyiküknek jókora rajongótábora van! 57775 szavazó tette le a voksát, a legnépszerűbbet 7074-en, a huszonnyolcadik helyezettet pedig 849-en választották. Feltörekvő újoncok, kiöregedő veteránok, alacsony, magas, sovány, kövér... Lássuk kik azok, akiket a legeslegjobban szeret a japán közönség! 
Háromrészes sorozatunk befejező részében a 10.-1. helyezett birkozók rövid portréját olvashatjátok!

 

10. Goeido (2028 szavazat)

 

goeido.jpg

 

A 31 éves Goeido már általános iskolában is kiemelkedő tehetséget mutatott, de alacsony testfelépítése és relatív vékonysága okán gyakran kikapott nála nagyobb ellenfeleitől, ami érthető módon visszavetette a lelkesedését. Az erős szumóoktatásáról híres Sakami Sakae gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol a hozzáértő edzők segítségével hamar elismert gyerekszumós lett. Érettségi évében egyedüli középiskolásként indult el az 53. Japán Amatőrszumó-bajnokságon, ahol negyedik lett. Így - akkor még Sawai néven - 2005 márciusában, a Sakaiwaga istálló színeiben mutatkozhatott be a hatodik osztályban. Mindössze 10 tornával később, 2006 novemberében sekitori rangba, pontosabban a Juryo 11-es pozícióba sorolták a banzuké-n, ekkor változtatta meg shikoná-ját Goeido-ra. 2007 szeptemberében, 11-4-es eredménnyel és a Küzdőszellem Különdíjával debütált az első osztályban. Változatos karrierje során még kétszer sikerült elnyernie a Kanto-sho-t, további 3 alkalommal ítélték neki a Gino-sho-t, azaz a Technika Különdíját, és ötször kapott Shukun-sho-t, azaz a Kiemelkedő Teljesítmény Különdíját. 2012 májusától 2014 júliusáig rekordnak számító 14 (!) tornán keresztül képes volt megőrizni sekiwake rangját. Ez alatt az időszak alatt két alkalommal is (7-8-as) makekoshi-t csinált, de mivel az alsóbb rangok között nem találtak előléptethető jelöltet, sekiwake maradhatott. 
Összesen 5 alkalommal ért el jun-yusho-t (második helyezést egy adott tornán), köztük négyet hosszú sekiwake-karrierje alatt. Utolsó sekiwake tornáján 12-3-at ért el, jun-yusho-t és Shukun-sho-t is szerzett, így került a 2014. évi szeptermberi banzukén az ozekik közé. Ozeki pályafutása során, azaz az elmúlt 18 torna alatt jelentősen romlott a formája. Ötször például negatív mérleggel, azaz makekoshi-val zártt, így öt alkalommal került kadoban státuszba; és mindössze kétszer tudott kétszámjegyű győzelmet elérni. Tegyük hozzá, hogy ezek közül az egyik alkalommal (2016 szeptemberében) zensho yusho-t, azaz veretlenül (15-0-val) elért tornagyőzelmet szerzett, így feliratkozott arra a nem túl népes listára, amelynek mindegyik tagja yokozuna volt, vagy a zensho yusho után nem sokkal később yokozuna lett. Azonban Goeido 2016 szeptembere után csak egy csalódást keltő 9-6-ra volt képes novemberben. 

Különvélemény:
Goeido-t két éve figyelem, és az említett zensho yusho-n kívül nem nagyon láttam még benne olyan kvalitást, ami miatt a yokozuna rang méltó birtokosává kellene váljon. Sőt! Egyes tornákon olyan gyenge teljesítményt mutatott, amit leggyakrabban Maegashira birkózóknál láthatunk csak. Sokan sérüléseivel magyarázzák az ozeki gyenge formáját, én tovább mennék: ozeki karrierje alatt (a 15-0-s zensho yusho-t és a 2016 márciusi 12-3-as tornáját kivéve) sosem mutatott olyan küzdőszellemet, mint sekiwake korában. Gyakran gondoltam, hogy elveszítheti ozeki rangját, nagy meglepetés számomra, hogy mégis Kotoshogiku volt az, aki elindult a lejtőn. Goeido tartja magát az ozeki rangban, és (tizedik helyezésével a népszerűségi listán) a japán szurkolók szívében is.  

Goeido a szumo.info-n!

9. Shodai (2064)

 

shodai.jpg

Shodai már gyermekkorában, a játszótéren is szumózott, itt fedezte fel az Uto-fiúk Szumóklubjának egyik edzője. Kisiskolás kora óta nagyszerű eredményeket mutatott, érettségi évében országos ifi-szumóbajnok lett. A Tokiói Mezőgazdasági Egyetem tanulójaként is versenyszerűen szumózott, másodévben egyetemi yokozuna lett, és lehetőséget kapott arra, hogy makushita tsukedashi-ként belefogjon professzionális szumós karrierjébe. Shodai azonban az egyetemet választotta. Harmadévben, a Japán Amatőrszumó-bajnokságon alulmaradt Endo-val szemben, így abban az évben már nem neki, hanem Endo-nak ajánlották fel a harmadosztályú debütálás lehetőségét. Végül 2014 májusában, a Tokitsukaze istálló tagjaként mutatkozott be a hatodik osztályban, ahol 7-0-val Jonokuuchi yusho-t szerzett. Innentől, egészen 2016 májusáig, mind a tizenkét tornáján kachikoshi-val, azaz pozitív mérleggel zárt - az utolsó kettőn már a Makuuchi-ban küzdött! Makuuchi bemutatkozása alkalmával (Maegashira 12-es rangban) 10-5-tel, és Kanto-sho-val (azaz a Küzdőszellem Különdíjával) zárt. Legjobb tornája talán a 2016. évi novemberi Kyushu basho volt, ahol Maegashira 3-as rangban (immár két ozekivel és egy yokozunával is megküzdve) 11-4-es mérleggel zárt, és megszerezte második Kanto-sho-ját. Ezután sekiwake rangot kapott (élete legjobb rangja), de nem tudta megtartani a rangját, mert 7-8-as makekoshit csinált, majd a következő tornán komusubi-ként 4-11-et. 2017 májusában M5-ös rangban 10-5-tel zárt, júliusban a Maegashira rangok legtetején, a keleti 1-es pozícióban küzdhet majd. Legnagyobb ellenfele Mitakeumi lesz, a kettejük között megrendezett 8 meccsen 5-ször Shodai, 3-szor Mitakeumi tudott győzni. 

Különvélemény:
A kanadai Moti Dichne, azaz Kintamayama (akinek a tornákról készült összefoglaló videókat köszönhetjük)  Shodai debütálásakor úgy kezdett rá hivatkozni, mint a "következő ozeki"-re. Azóta már tudjuk, hogy Takayasu lett a következő Ozeki, de így is nagy figyelem övezi a fiatal Shodai-t Kintamayama-videók nézőinek tízezres táborában. De tény, ami tény: eddigi rövid első osztályú karrierje során remek szumót mutatott, gyakran okozott meglepetést azzal, hogy könnyedén bánt el jóval tapasztaltabb és magasabban rangsorolt birkózókkal (megszerezte már a topbirkózók közül Goeido, Terunofuji, Kotoshogiku és Hakuho skalpját is). Szumója élvezetes, testfelépítése és megbízható technikája arra predesztinálja, hogy sokáig jusson a banzukén. Könnyen lehet, hogy egyszer ozeki, sőt, akár yokozuna válik majd belőle!

Shodai a szumo.info-n!

 

8. Ikioi (2326)

 

ikioi.jpg

Ikioi gyermekkora óta szumóbirkózó szeretett volna lenni. Alsó tagozatban egy szumóklubba járt a későbbi Goeido-val is, és második helyezést ért el a korosztályos nemzeti bajnokságon. Miután hiába jelentkezett, nem vették fel az erős szumós képzést nyújtó Hotoku Gakuen gimnáziumba, úgy döntött, hogy egy darabig nem foglalkozik a versenyszerű szumóval, és szülei szusizójában kezdett dolgozni, több mint három éven keresztül. Azután 18 évesen mégis jelentkezett az Isenoumi istállóba, ahová fel is vették, így 2005 májusában Ikioi néven bemutatkozott a Jonokuuchi-ban, azaz a hatodik osztályban. A következő hat év lassú építkezéssel telt, főleg a harmadosztályban küzdött ebben az időben, annak is a közepe táján. 4-3 után 3-4, ritkán egy-egy 5-2... Nem látszott a kiugrás lehetősége, míg végül (több mint egy évig a az első 8 Makushita rang valmelyikében küzdve a sekitorivá válásért) 2011 szeptemberében a Makushita 3-as rangban 5-2-es eredményével ki nem érdemelte a másodosztályba való fellépést. Innentől kezdve azonnal berobbant a szumóvilágba: élete első sekitori tornáján (J14-es rangban) 12-3-mal Juryo yusho-t szerzett, majd 2012 januárjában J3-asként 10-5-ös eredményt ért el, így márciusban már az első osztályba sorolták a banzukén. Ugyan itt nem tudott rögtön megkapaszkodni, két rövid Juryo-ban tett látogatás után (immár 2012 novembere óta) már végig a Makuuchiban küzdött. Legjobb tornája a 2015. évi novemberi Kyushu basho volt, ahol M4-esként 12-3-mal jun-yusho-t és Kanto-sho-t szerzett. Élete legjobb rangja sekiwake, 2016 májusában érte el, de 4-11-es eredménye után visszaesett a Maegashira rangokba. Az azóta eltelt egy évben a M1-8-ig rangsorolták, de így is felhívta magára a figyelmet 3 kinboshi-val ("arany csillag" - azok kapják, akik Maegashira-ként győzedelmeskednek egy yokozuna felett) , melyből kettőt Hakuho, egyet pedig Kakuryu ellen szerzett meg. 

Különvélemény:
Ikioi a tökéletes küzdőszellemű szumós: ha koncentrál, a legnagyobbakat is képes megszorongatni (a jelenlegi topbirkózók közül csak Kisenosato és Harumafuji ellen nyeretlen), és intenzív mimikája mutatja a hatalmas erőfeszítést, amit hozzáad egy-egy mérkőzéshez. A szurkolók könnyen empatizálnak a rendkívül kedves, nyitott személyiségű, udvarias (és gyakran humoros!) Ikioi személyiségével. Én akkor szerettem bele, amikor épp egy évvel ezelőtt júliusban 11 találkozásukon életében először legyőzte a hatalmas Hakuho-t. A linkre kattintva az NHK World angol nyelvű kommentárjával ellátott összefoglaló videót láthattok a mérkőzésről, amelyen Hakuho térde megbicsaklik, és a földre kerül. A győztes Ikioi úgy mozdul a földön ülő yokozuna felé, mintha hímes tojás lenne, majd felsegíti a hirtelen sérülést szenvedett yokozunát. Hiába, a győzelmet is tudni kell viselni! Ikioi az ilyen és ehhez hasonló pillanatai miatt kerülhetett be a TOP 10-be. 

Ikioi a szumo.info-n!

7. Hakuho (2380)

 

hakuho_1.jpg

A minden idők legeredményesebb yokozuná-jaként számon tartott Hakuho Mongóliából származik, édesapja a nagy mongol birkózóbajnok, Jigjidin Mönkhbat - aki a Mexikóvárosban megrendezett 1968-as nyári olimpiai játékokon megszerzett ezüstérmével hazája első olimpiai medalistája lett. A fiatal Hakuho számára azonban mégsem a birkózást, hanem a kosárlabdát szánta. De a vér nem válik vízzé - az apai nyomás ellenére Hakuho eltökélte: szumóbajnok lesz belőle. 15 évesen Japánba utazott a mongol Kyokoshuzan meghívására, aki - némi ráhatással, hiszen a fiatal mongol kamaszfiú testfelépítése egyáltalán nem tűnt alkalmasnak arra, hogy jó szumós válhasson belőle - elintézte, hogy kipróbálhassa magát a Miyagino istállóban. 2001 májusában debütált, és az első pár évben nem sok vizet zavart, nem voltak veretlen tornái az alsóbb osztályokban, nem hívta fel magára a figyelmet. 2004 januárjában jutott fel a Juryo-ba, éppen akkor lett sekitori, miután két hónappal azelőtt a hawaii származású Musashimaru yokozuna visszavonult. A sportág egyetlen yokozunája immár a szintén mongol Asashoryu volt. Fizetett birkózóként valami megváltozott Hakuho körül: második Juryo tornáján 12-3-mal Juryo yusho-t szerzett, majd 2004 májusában végre bemutatkozhatott a Makuuchi-ban is, ahol szintén 12 győzelemmel és egy Kanto-sho-val a birtokában tért haza. Novemberben már az igencsak tiszteletreméltó Maegashira 1-es rangban küzdött, ismét 12 győzelmet szerzett, és megkapta első Shukun-sho-ját (Kimagasló Teljesítmény Különdíját). Hab a tortán, hogy második találkozásukon sikerült legyőznie Asashoryu-t. 2006 májusában élete első ozekiként vívott tornáján megszerezte élete első tornagyőzelmét (addig "csak" 4 jun-yusho-t tudott elérni). 7 torna után (melyből egyet sérülés miatt teljes egészében kihagyott), 2007 májusában 15-0-s, zensho yusho-ja után júliusban yokozuna-ként kezdhette meg küzdelmeit. 

Yokozuna karrierje egészen egyedülálló. Az elmúlt 10 évben 38 tornagyőzelem (ebből 13 zensho, azaz veretlen!) és 21 jun-yusho (azaz második hely) került a neve mellé. Asashoryu visszavonulása után két évig egyedül viselte a yokozuna rangot, mielőtt a szintén mongol Harumafuji-t elő nem léptették.

Szinte minden szumós rekord az ő nevéhez fűződik, kivéve a leghosszabb győzelmi sorozat rekordját -
1. Futabayama 69 győzelemmel,
2. Hakuho 63-mal
Kétség sem férhet ahhoz, hogy történelmi jelentőségű yokozuna. 

Különvélemény:
Eredményeihez képest népszerűtlennek is tekinthető. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy nem japán nemzetiségű, másrészt azzal, hogy a japán közönség egy kicsit megunta. Totális dominanciája monotonitássá fajult. Volt idő, amikor nem az volt a kérdés, hogy Hakuho nyeri-e a következő tornát, hanem az, hogy sikerül-e egyáltalán valakinek megszorongatnia a mongol zsenit. Az utóbbi évben azonban rendre elmaradt tökéletes formájától. 2016 júliusától idén májusig nem volt képes tornagyőzelmet érő teljesítményre (két tornán is visszalépett a küzdelmektől), így viszont felbátorodhatott a többi yokozuna, és az ozeki-k is! Formaromlását sokan a korával magyarázták, visszavonulását közelgő lehetőségként érezték, de májusban újabb veretlen, azaz zensho yusho-jával rájuk cáfolt. Nagy kérdés, hogy meddig lesz képes megtartani jelentőségét, hiszen a tornagyőzelmekre éhes fiatal generáció már ott toporog mögötte!  

Hakuho a szumo.info-n!

6. Terunofuji (2828)

 

terunofuji.jpg

Az Isegahama istálló 25 éves mongol származású birkózója Hakuho édesapjának judo-tanítványaként kezdte, de a benne lévő potenciál miatt a nagy mongol Jigjidin Mönkhbat unszolására szumós karrierbe kezdett. A Magaki istálló fogadta be, Wakamisho néven náluk debütált 2011 júliusában. Két évvel később szeptemberben (miután a Magaki beya megszűnt) már az Isegahama színeiben mutatkozott be a Juryoban, ekkor lett Terunofuji a shikoná-ja. Első sekitori tornáján 12-3-mal zárt, és megszerezte a Juryo yusho-t. 2014 márciusában mutatkozott be a Makuuchiban, és 2015 márciusában már sekiwake rangban szerezte meg élete első jun-yusho-ját, miután 13-2-es mérleggel zárt (csak Kisenosato és Kaisei győzte le). Májusban szintén remek tornája volt: 12 győzelemmel meg tudta szerezni a tornagyőzelmet, és sorozatban harmadik Kanto-sho-ját is megkapta. Júliusban már ozekiként küdzött. 2016 elején azonban térdsérülést szenvedett, és azóta már négy alkalommal is makekoshi-val zárt, minden második tornáján a lehető legszűkebb (8-7-es) kachikoshi-val tudta csak elkerülni a visszafokozást. Azonban idén márciusban és májusban ismét megcsillantotta két évvel ezelőtti formáját, 30 meccsen 25 győzelem, és két jun-yusho is a neve mellé került.  

Különvélemény:
Éppen két éve, első ozeki tornáján láttam először játszani, és meggyőződésem volt, hogy nincs messze a nap, amikor yokozuná-vá választják. Sérülését azonban hosszú ideig képtelen volt kezelni, így az elmúlt évben nem tudott beleszólni a tornagyőzelemért vívott harcba. Azonban márciusban már csak hajszálon múlt a második yusho, Kisenosato csak rájátszásban tudta legyőzni a fiatal mongolt. Ha egészséges, hosszú és fényes yokozuna-karrier várhat rá!

Terunofuji a szumo.infon!

5. Endo (2998)

 

endo.jpg

Endo gyermekkorában édesapja hatására kezdett el szumózni. Ő maga nem kedvelte, de ahogy elmélyült a sportágban (és látta az akkori mongol yokozuna Asashoryu szumóját), egyre közelebb került hozzá. Már a középiskolában országos ismertségre tett szert, amikor csapatban és egyéniben is győzni tudott a korosztályos országos bajnokságon, így nem meglepő, hogy a Japán Egyetem közgazdaság szakán is folytatta a szumót: az egyetemi csapat csapatkapitányaként két egymást követő évben is amatőr yokozuna lett. Ennek ellenére régi álma volt, hogy tanár lehessen, így csak hosszas gondolkodás után döntött a professzionális szumókarrier mellett. Az Oitekaze istálló színeiben, makushita tsukedashi 10-esként debütált (5 pozícióval feljebb, mint mások - ő a második egyetemi szinten sikeres fiatal, akinek a szumószövetség megajánlotta ezt a nagyon magas rangú belépőt), és már a harmadik tornáján sekitori lett belőle. Juryo 13-asként 14 győzelmet szerzett, ezzel megszerezte a Juryo yusho-t, és egy torna alatt "átugrotta" a másodosztályt. 2013 szeptemberében Maegashira 13-as pozícióban debütált a Makuuchi-ban. Bár a bemutatkozó tornáján szépen helyt állt (9 győzelem, 5 vereség, 1 kihagyott mérkőzés), az első igazán jó eredményét 2014 januárjában érte el, amikor M10-esként 11-4-gyel zárt, és neki ítélték a Küzdőszellem Különdíját. Már ezután kipróbálhatta magát a Maegashira 1-es rangban (ami azóta is élete legjobb rangja), de mindössze 6 győzelmet ért el, így nem tudott följebb lépni. Egy évvel később, a 2015-ös márciusi tornán sérülést szenvedett és a 6. napon visszalépett a további küzdelmektől. Egy évvel később januárban alcsonyabb rangban megint vissza kellett lépnie, újabb baleset miatt. Így 2016 márciusában rövid látogatást tett - vissza a Juryoba. 11 győzelmet szerzett, így azóta a Maegashira rangokban versenyez. Élete legjobb eredményét 2016 szeptemberében érte el, amikor az egyik legalacsonyabb, Maegashira 14-es rangban 13 győzelmet szerzett, ami jun-yusho-t ért, és neki ítélték a Gino-sho-t, azaz a Technika Különdíját. Három kinboshi-t szerzett életében (Kakuryu, Hakuho és idén májusban Kisenosato ellen), de ezek közül egyik tornán sem tudott pozitív mérleget elérni. 

Különvélemény:
Amikor két évvel ezelőtt újra elkezdtem nézni a szumót, Endo körül hatalmas felhajtás volt. Nagyon erős volt a médiában való jelenléte, rengeteg üzlet és vállalkozás szerette volna vele reklámozni termékeit és szolgáltatásait, sőt! Endo-játékfigurákat is a piacra dobott egy-két szemfülesebb gyártócég, így próbálva kihasználni a birkózó körül lévő hisztériát. A japán közönség az ő mérkőzéseire volt leginkább kíváncsi, de sokszor kellett csalódniuk: Jun-yusho-ján kívül (amit a Maegashira aljáról ért el, így elkerülte a top birkózók nagy részét) nem mutatott kiemelkedő teljesítményt. Három alkalommal ért el a Maegashira 1-es rangig, de egyszer sem tudott kachikoshi-t csinálni. Talán soha be nem váltott ígéret marad, talán rendeződik az egészségi állapota, és képes lesz összegyűjteni annyi energiát, hogy eljusson a sanyaku rangok valamelyikébe... A közönség mindenesetre még nem fordult el tőle, és szeretettel szurkolnak a 26 éves japán rikishi-nek.  

4. Harumafuji (3654)

 

harumafuji.jpg

A 33 éves mongol yokozuna birkózócsaládba született, édesapja a mongol liga elismert versenyzője volt. 15 évesen fedezte fel az egykori Asahifuji yokozuna, és meghívta az Ajigawa istállóba. 2001 márciusában Ama néven indult el a hatodosztályban, és veretlen Jonokuuchi yusho-t szerzett. Három évvel később J12-esként csatlakozott a sekitori-k mezőnyéhez, 2004 szeptemberében pedig J4-esként 11-4-gyel Juryo yusho-t szerzett, ami után bemutatkozhatott az első osztályban. 2006 januárjában jött a következő fordulópont: megszerezte első győzelmét az akkori egyedüli yokozuna, Asashoryu ellen. 2006 májusában komusubi, 2007 májusában sekiwake rangot nyert (ekkor változott meg az istállója neve Isegahamá-ra). Ezután már nem esett vissza a maegashira rangok valamelyikébe, és egyre javuló eredményeket ért el, amit a Japán Szumószövetség gazdagon jutalmazott: 1 Kanto-sho-t (Küzdőszellem), 3 Shukun-sho-t (Kimagasló Teljesítmény) és 5 Gino-sho-t (Technika Különdíja) ítélt neki. Miután 2008 novemberében sekiwake rangban 13-2-es eredménnyel megszerezte élete harmadik jun-yusho-ját, a fiatal Ama ozeki rangot kapott. 

Nevét Harumafuji-ra változtatta, és folytatta az útját a csúcs felé. Harmadik ozeki tornáján, 2009 májusában 14-1-gyel megszerezte élete első tornagyőzelmét, miután rájátszásban győzte le azt a Hakuho-t, akitől a 13. napon elszenvedte egyetlen vereségét. A következő yusho-ra sokáig kellett várni (sérülésekkel is meg kellett küzdenie az eltelt időszakban), 2011 júliusában, szintén 14-1-gyel, de ezúttal rájátszás nélkül érdemelte ki. Egy évvel később, 2012 júliuásban 15-0-s zensho yusho-t ért el, amit szeptemberben megismételt, így 2011 novemberében yokozuná-vá avatták. 

Az elmúlt öt évben, yokozuna-ként, még 4 alkalommal ért el tornagyőzelmet, és négyszer lett második. Öt alkalommal vonult vissza a versenyzéstől.  

Különvélemény:
Eredményeit tekintve nem különösebben nagyszerű yokozuna Harumafuji, de aki ismeri a szumóját, nagy szeretettel beszél róla. Alacsony és vékony testfelépítése miatt gyakran kerül hátrányba, de ésszel és technikával ellensúlyozza tömegének hiányát. És ha egészséges, döbbenetes küzdőszellemről mutat tanúbizonyságot. Emlékezetes a Hakuho-val folytatott párharcuk: 36-22-re vezet ugyan ellene Hakuho, de nincs még egy olyan birkózó, aki ennyiszer tudott volna ellene győzni (második Kisenosato 16 győzelemmel, Asashoryu 12-vel harmadik). Elég megnézni tőlük a legutóbbi, májusi küzdelmüket a 15. napon, aminek a tétje annyi volt: vajon Hakuho megszerzi-e tizenkettedik veretlen, azaz zensho yusho-ját? Harumafuji láthatóan mindent megtesz azért, hogy megfossza yokozuna társát a dicsőségtől. Végül kifullad, de a mérkőzés így is beírta magát a szumótörténelembe, mint minden idők egyik legnagyobb yokozunák közötti csatája! 

Harumafuji a szumo.info-n!

3. Takayasu (4667)

 

takayasu.jpg

Fülöp-szigeteki anyja és japán származású apja nevelte az 1990 februárjában született japán Takayasu Akirá-t. Miután gyermekként szép eredményeket ért el baseball-ban, édesapjának feltűnt, hogy hasonló fizikummal bír, mint a szintén az Ibaraki járásból származó Kisenosato, ezért arra bíztatta fiát, hogy kezdjen szumózni, és elintézte, hogy még gimnázium előtt bekerüljön az akkori Naruto, ma Tagonoura istállóba. Takayasu túl nehéznek találta a szumósok életét, így - apja számításai szerint - hét alkalommal is megpróbált megszökni az istállóból, de egy-egy hosszú atyai fejmosás után minden alkalommal úgy döntött, tovább folytatja. 2005 márciusában debütált a hatodosztályban, és öt év telt el addig, míg felküzdötte magát a másodosztályba. 2010 novemberében megkezdhette élete első sekitori tornáját, a Juryo 11-es rangban, amit remek, 11-4-es eredménnyel zárt, rájátszásban maradt alul a tornagyőzelemért folytatott harcban a J4-es Toyohibiki-vel szemben. 2011 júliusában Maegashira 11-es rangban mutatkozott be a Makuuchi-ban, és azóta is az első osztályban küzd. Volt egy-két kiemelkedő eredménye 2013-ban, amikor M7-es rangban 12-3-mal jun-yusho-t szerzett, ekkor jutalmazta meg először teljesítményét a Japán Szumószövetség is: megkapta élete első Kanto-sho-ját (Küzdőszellem Különdíja). Az azóta eltelt időben 4 kinboshi-t is szerzett (3-szor Harumafuji-t, 1-szer Hakuho-t győzte le Maegashira rangban), és összesen 4 Kanto-sho-val, 3 Shukun-sho-val (Kimagasló Teljesítmény Különdíja) és 2 Gino-sho-val (Technika Különdíja) büszkélkedhet. 2017-es évi teljesítményével pedig (január: 11-4 + Kanto-sho, március: 12-3 + Shukun-sho, május: 11-4 + Gino-sho) kiérdemelte, hogy ozeki rangba léptessék. Takayasu lett  a Heisei éra (1989-től napjainkig tartó korszak) 24., a szumótörténelem 247. ozekije!

 

Különvélemény:
Amióta két évvel ezelőtt visszakapcsolódtam a szumó világába, a yokozuná-k és ozeki-k mezőnye megrendíthetetlennek tűnt: Hakuho, Harumafuji, Kakuryu legfelül, Terunofuji, Kotoshogiku, Kisenosato és Goeido pedig szorosan alattuk. 2017-ben azonban felgyorsultak az események: januárban Kisenosato-ból yokozuna lett, Kotoshogiku pedig elveszítette ozeki rangját. Májusra pedig világossá vált, hogy új trónkövetelő érkezik: Kisenosato istállótársa, a szintén japán Takayasu személyében. Mindig látszott, hogy nagyobb potenciállal bír, mint egy átlagos Maegashira birkózó, de ha azt mondja nekem valaki akár tavaly júliusban, hogy Takayasu lesz a következő ozeki, nem hittem volna neki. Azonban idei teljesítménye a sekiwake rangban minden kétséget kizárt afelől, hogy ott a helye a szumó második legmagasabb rangjában, és csak bízhatunk abban, hogy még több edzéssel, tanulással és fejlődéssel akár még tovább láthatjuk szárnyalni a - még mindig fiatalnak tekinthető - szőrőshátú japánt. Mindenesetre a hazai közönség támogatását egyértelműen a magáénak tudhatja!  

2. Ura (5441)

 

ura.jpg

A mindössze 25 éves Ura Kazuki már egyetemi évei alatt nagy népszerűségre tett szert, amikor elindult a tizenöt sportág (köztük az aikido, a judo, a karate, a kendo, a sumo, a teakwondo és a többi) képviselőinek részvételével megrendezett World Combat Games elnevezésű szentpétervári sporteseményen. Látványos és akrobatikus megmozdulásaival pehelysúlyú aranyérmet szerzett szumóban.

2015 májusában debütált a professzionális szumó hatodik osztályában, ahol 7-0-s, veretlen Jonokuuchi yusho-t szerzett, majd az ötödosztályban és a harmadosztályban kétszer is csak rájátszásban veszítette el a tornagyőzelmeket. Már tavaly májusban, azaz hét tornával a bemutatkozása után sekitori lett belőle, amikor Juryo 13-as rangban küzdött a másodosztályban. Tavaly szeptemberben, a Juryo legtetején megtorpant, így idén márciusban mutatkozott be végül a Makuuchi-ban. Sokan kíváncsiak voltak, hogy különleges megoldásai és nemszokványos stílusa mire lesz elég a sekitori mezőnyben. A látványos megoldások nem tűntek el, sőt! Idén januárban a rendkívül ritka "tasukizori" technikával sikerült legyőznie a hozzá képest hatalmas Amakazé-t. Ezt a technikát még senki nem használta a másodosztályban, és az első osztályban is csak egyetlen egyszer, 66 évvel ezelőtt használták, nem más, mint a későbbi yokozuna Tochinishiki. Márciusban M12-es rangban szűk (8-7-es) kachikoshi-t ért el, májusban M10-esként 11-4-gyel zárt. Élete legjobb rangjában, Maegashira 4-esként vág neki a 2017-es Nagoya basho-nak. Érdemes megemlíteni legnagyobb ellenfelét, aki ellen még nyeretlen: hat alkalommal is alulmaradt a szintén feltörekvő újonc Takakeisho ellen. 

Különvélemény:
Ura népszerűsége - látványos szumója mellett - viselkedésének is köszönhető, úgy a dohyo-ban, mint azon kívül. Udvarias, pozitív, mosolygós, rendkívül tisztelettudó és értelmes birkózó benyomását kelti, de a küzdőtéren vad dolgokra is képes! Már két éve, amikor még az alacsonyabb osztályokban küzdött, gyakran láttam a videóit a külföldi fórumokon, és egy csapásra a követője lettem. Testalkatának kicsinységét fürgeséggel, hajlékonysággal és hatalmas technikai tudásával kompenzálja, és egyre magasabbra tör. Az elmúlt fél évben 9 kilót is felszedett, hogy jobban megállja a helyét az első osztályú birkózók között, és májusi eredménye azt mutatja, hogy megtanulta kezelni a többletsúlyt. Ettől függetlenül júliusban nagyon magasra tört, sokak szerint eléri "a Fal"-at, egyesek óvatosabbak és bíznak egy újabb kiváló teljesítményben. Én is utóbbiak között vagyok. Azt szívesebben közvetíteném :) 

Addig is álljon itt egy válogatás Ura legszebb megmozdulásaiból:


 

1. Kisenosato - 7074

 

kisenosato.jpg

A hatodik alkalommal megrendezett szavazás első helyén immár hatodszorra az új japán yokozuna: Kisenosato. Bár gyermekkorában nagy figyelemmel követte a szumótornákat, középiskolás koráig az iskolai baseball-csapatot erősítette. 14 éves korában a Naruto istálló vezető oyakatá-ja (azaz edzője), az ex-yokozuna Takanosato meggyőzte szüleit arról, hogy testalkata arra predesztinálja, hogy nagyszerű sumotori válhasson belőle. Így gimnázium helyett csatlakozott a Naruto istállóhoz (amit 2013 óta Tagonoura istálló néven jegyeznek).

2002 májusában, azaz több mint 15 évvel ezelőtt kezdte meg pályafutását Hagiwara néven, és ezt a nevet viselte egészen 2004 novemberéig, amikor Maegashira 16-os rangban debütált a szumó első osztályában, a Makuuchiban, ahol azóta is - immár Kisenosato-ként - versenyez. Az első évében ugyan nem sikerült a M11-es rangnál feljebb jutni, és az első 5 tornájából hármon negatív mérleggel zárt, első kiemelkedő tornája a 2005 szeptemberében megrendezett Aki basho volt, ahol 12-3-as eredménye után a Japán Szumószövetség (NSK) neki ítélte a Küzdőszellem Különdíját, azaz a Kanto-sho-t. 2006 júliusára elérte a komusubi rangot, amit 4 tornán keresztül birtokolni is tudott. Két évvel később komusubi rangban 10-5-tel zárt, de - mivel mind a két akkori sekiwake (Kotoshogiku és Ama vagyis Harumafuji) kachikoshival zárt, nem szabadult fel sekiwake pozíció - komusubi rangban maradt [1949 óta ez volt a harmadik alkalom, amikor egy komusubi 10-5-ös eredménye után nem nyert előléptetést]. 2009 márciusára érte el a sekiwake rangot először, és két év telt el addig, míg meg tudta vetni a lábát a szumó harmadik legmagasabb rangjában. A szerencse továbbra sem állt mellé: miután 2010 novemberében Maegashira 1-es rangban 10-5-tel zárt, 2011 januárjában sekiwake-ként is megismételte ezt az eredményt. Az NSK jelezte számára, hogy ha márciusban meg tud szerezni 13 győzelmet, akkor ozekivé léptetik. A 2011 márciusi torna azonban (a szumósport történetének egyik legnagyobb fogadási-zsarolási botrányának kirobbanása után) elmaradt, és májusban is épphogy csak meg tudta szerezni kachikoshi-ját (8-7-es mérleggel zárt). Innentől kezdve viszont már nem engedte el a sekiwake rangot. Júliusban 10, szeptemberben 12 győzelmet ért el (és megszerezte élete első jun-yusho-ját is). A novemberi tornán legnagyobb riválisával, Kotoshogiku-val küzdött meg az utolsó napon, aki legyőzte őt, de az NSK úgy döntött, hogy 32 győzelmére is megítéli neki a szumósport második legerősebbjének számító ozeki rangot. 5 és fél évet töltött el az alsó sanyaku rangokban és a maegashira-joi mezőnyében, ez alatt 5 Shukun-sho-t (Kimagasló Teljesítmény), 3 Kanto-sho-t (Küzdőszellem), és 1 Gino-sho-t (Technika Különdíja) ítéltek meg neki, és 3 kinboshi-t szerzett - az elsőt Asashoryu, a másik kettőt Hakuho ellen.  

Ozekiként 31 tornán vett részt és ezek közül 11-en jun-yusho-t, azaz második helyezést szerzett. Öt év alatt négy alkalommal tűnt úgy, hogy győzelmeinek megbízhatóan magas száma miatt az NSK fontolgatja a yokozuná-vá avatását, de az áttörés nem sikerült: a tornagyőzelem elmaradt. 2016-ban már egyértelművé vált, hogy ő a legerősebb ozeki, sőt, 69 győzelmével ő lett a teljes mezőny legerősebb játékosa (és az első és egyetlen, aki tornagyőzelem elérése nélkül vívta ki ezt a címet!). 2017 januárjában 14 győzelem és 1 vereség után azonban végre sikerült megszereznie a régóta várt yusho-t! Az NSK sem tétovázott, a torna után nem sokkal yokozuná-vá léptették elő. 

Élete első yokozuna tornájának 13. napján megsérült (hisztek a babonákban?), de ez sem akadályozta meg abban, hogy rájátszás során legyőzze Terunofuji-t, és megszerezze második tornagyőzelmét! Az utolsó yokozuna, aki (mintegy 22 évvel ezelőtti) yokozuna-bemutatkozásán tornagyőzelmet volt képes elérni: a híres japán Takanohana - aki 14 évvel ezelőtt vonult vissza a szumó-tól. Az így keletkezett űrt töltötte be a japán néplélekben a 31 éves Kisenosato. 

 

Különvélemény:
Két éve még Terunofuji-t tartottam a legerősebb ozeki-nek, és az akkori formájukat elnézve, ez nem is lehet meglepő, hiszen Terunofuji érkezésével Kisenosato addigi remek formája kicsit visszaesni látszott. 2016-ban azonban már nem lehetett nem észrevenni azt a méltóságteljes viselkedést, amivel Kisenosato bírt a ringben. Megbízható szumójának köszönhetően ritkán lehet neki meglepetést okozni, és a legnagyobb birkózók ellen is kifejezetten erős (Hakuho ellen 16-44, Harumafuji ellen 24-38, Kakuryu ellen már 31-18-as mérleggel büszkélkedhet)! Mégis, sokáig úgy tűnt, koncentrációs problémákkal küzd, fejben nem elég erős ahhoz, hogy a kritikus mérkőzéseken - melyeken rendre eldőlt a tornagyőzelem sorsa - , győzelmet tudjon elérni. Ennek vetett véget a 2017-es januári Hatsu basho, ahol élete legjobb eredményével (14-1-gyel) végre bebizonyította mindenki számára, hogy méltó arra, hogy a yokozuna rangot viselje. 
Számomra meghökkentő volt élete első yokozuna-szereplése is márciusban: a sérülése után kérdéses volt, hogy egyáltalán tudja-e folytatni a küzdelmeket, de hatalmas erővel felszívta magát az utolsó napra, ahol kétszer egymás után is legyőzte a mongol Terunofuji ozeki-t, aki szintén ácsingózik egy újabb yusho-ra. 
Májusban megmutatta magát a tokiói közönségnek, de mozgásán látszott, hogy nincs esélye arra, hogy beleszóljon a yusho-ért folytatott harcba, sérülései kiújultak, így a 10. napon visszavonult a további harcoktól. 

Hogy milyen állapotban tudja megkezdeni a júliusi tornát, az kiderül július 9-én, vasárnap! 

 

A TOP28 legnépszerűbb szumós c. portrésorozat első része (28-21. helyezett)

A TOP28 legnépszerűbb szumós c. portrésorozat második része (20-11. helyezett)

Kövesd kedvenc birkózóidat velünk, a július 9-én kezdődő Nagoya basho 15 napja alatt! A szumo.info-n megtekintheted a mérkőzéseket, kibeszélheted a történéseket másokkal, akik szintén érdeklődnek a szumó iránt, valamint háttérinformációkat is olvashatsz majd. Várunk szeretettel! 

Szólj hozzá

hírek cikkek portré kis színes ama ura cikksorozat endo kisenosato kakuryu goeido takayasu shodai mitakeumi hakuho terunofuji harumafuji toyohibiki tagonoura isegahama kotoshogiku ikioi miyagino kaisei amakaze asashoryu top28 kyokoshuzan sakaigawa kintamayama tokitsukaze isenoumi jigjidin mönkhbat musashimaru futabayama wakamisho oitekaze asahifuji heisei éra tochinishiki