2017. jún 26.

Itt a júliusi banzuke!

írta: egribalint
Itt a júliusi banzuke!

- a Makuuchi és a Juryo részletes elemzése -

Elkészült a birkózók júliusi rangsora, lássuk ki, milyen rangban kezdheti meg a küzdelmeit július 9-én a Nagoya basho-n!

20170626-nagoya-banzuke-makuuchi2.jpg

 

Sanyaku

 

Bár túl nagy hírértékkel nem bír, de mégis: a legnagyobb újdonság a júliusi banzuké-n az új ozeki, Takayasu, akit először láthatunk ebben a rangban. Az elmúlt három tornán összegyűjtött 34 győzelme meggyőzte a Nihon Sumo Kyokai elöljáróit arról, hogy a 27 éves japán képes lesz a szumó második lemagasabb rangjának megfelelő formájának fenntartására, így május 31-én hivatalos ceremónia keretében elő is léptették.

Élete legjobb rangjában láthatjuk az újdonsült sekiwake Mitakeumi-t is, aki mindössze 15 torna után érte el ezt a rendkívül megtisztelő pozíciót!

 

Maegashira 1-5 (Maegashira-joi)

 

Maegashira-joi rangoknak nevezzük a M1-M5 tartományban lévő birkózókat. Az ő feladatuk a legnehezebb: amellett, hogy az összes sanyaku (yokozuna, ozeki, sekiwake, komusubi) rangú birkózóval meg kell küzdeniük, még egymás ellen is helyt kell állniuk!

Júliusban a maegashira-joi mezőnyében több újonc is látható: Takakeisho, Hokutofuji, Ura és Kagayaki mind életük legjobb rangjában vágnak neki a Nagoya basho-nak; nagy kérdése a júliusi tornának, hogy melyikük állja meg a helyét, és melyikük ütközik bele a "Fal"-ba. 

a "Fal": a gyorsan emelkedő fiatalok, ha túl közel kerülnek a tapasztaltabb versenyzőkhöz, akkor egyre nehezebbé válik számukra a pozitív mérleg megszerzése. Az életükben először maegashira-joi rangban küzdő újoncok makekoshi-jára, azaz negatív mérlegére mondják: elérte a "Fal"-at

A népszerű Ura karrierje legnehezebb pillanatait éli meg: de megfigyelhető, hogy azokkal a birkózókkal szemben nagyobb eséllyel győz, akikkel életében először találkozik. Nagy meglepetést jelenthet majd a sanyaku mezőnyére! Legnagyobb riválisa, Takakeisho (ex-Sato) biztosan szembekerül mind a 4 yokozuná-val, komoly erőpróbákat kell tehát majd kiállnia. 

Ugyanitt sok régi-új arc is látható. Shodai Mitakeumi egyik legnagyobb riválisa, néhány tornával ezelőtt már elérte a sekiwake rangot, ezúttal Maegashira 1-es pozícióba rangsorolták a keleti oldalon. Újra a joi-rangok egyikében a rendkívül szívós, de gyakran sérülésekkel küszködő grúz Tochinoshin is, aki az előző tornán elért 12-3-as eredményével a jun-yusho-t (a torna második helyezését) is megszerezte. Reméljük egészségesen vághat neki a mérkőzéseinek, és újra bizonyíthat a legnagyobbak ellen!  Ikioi és Endo, mindketten népszerű rikishi-k, előbbi felfelé, utóbbi lelfelé bukott, így kötöttek ki a Maegashira 3-as pozícióban.  

 

Maegashira

 

Látványos emelkedéssel érkezett a M6-as pozícióba az előző tornán debütáló Onosho, aki 10-5-ös eredményével (no meg a mellé kapott Kanto-sho-val - azaz a Küzdőszellem Különdíjával) 15 pozícióval feljebb került a banzuké-n. Sok kíváncsi szempár lesi majd, hogyan állja meg helyét júliusban. Ishiura is egyéni rekordot állított be Maegashira 8-as pozíciójával - bár nem sok sanyaku ellenféllel kerül majd szembe, így is izzasztó pillanatok várnak rá.

Ahogy nagyjából mindenkire a maegashirá-ban. Roppant erős a mezőny, rengeteg feltörekvő újonc keresi helyét az első osztályban, és most júliusra nagy számban kerültek a maegashira-mezőny aljára a veterán birkózók, akiket a fiatalok "kitúrtak" a magasabb rangokból - a teljesség igénye nélkül: Okinoumi, Takekaze, Takarafuji és Sokokurai is közéjük tartozik. Mivel - elvileg - könnyű ellenfelekkel találkoznak majd, ezért bármelyiküktől elképzelhető, sőt egyenesen elvárt egy esetleges kétszámjegyű győzelemmel zárt mérleg. 

Újból csatlakozott az első osztályhoz Sadanoumi, Chiyomaru, Gagamaru és Nishikigi, utóbbi az előző tornán 10-5-ös eredményével bezsebelte a Juryo yusho-t. 

 

Juryo

 

20170626-nagoya-banzuke-juryo.jpg

 

A Juryo-ban kiélezett küzdelmet láthattunk májusban, és nagy valószínűséggel most is komoly csata lesz az első osztályba való visszakerülésért, hiszen rengeteg ex-Makuuchi birkózót soroltak vissza a másodosztály mezőnyébe. Legnagyobb részük sérüléssel bajlódik, és/vagy nem bírta a nyomást, amit az elmúlt egy évben a Makuuchi-ba zúdult, fiatal generáció érkezése okozott. A brazil Kaisei és a japán Myogiryu még nem is olyan régen sekiwake rangban küzdöttek, most szinte az életükért. Viszont a hétpróbás veterán, az immár 20 és fél éve szumózó henka-császár Aminishiki 8 helyet ugrott fölfelé, így a top juryo birkózók között ő is helyet kapott. A fent említett birkózók egymás elleni mérkőzéseinek hatalmas tétje lesz!  

Juryo 5-ös rangban, élete legjobb helyezését érte el a januárban még Ishibashi néven Makushita yusho-t (harmadosztályú tornagyőzelmet) szerző Asanoyama, miután az előző tornán 8-7-es kachikoshi-t szerzett. A fiatal japán a Kinki Egyetemre járt még, amikor harmadévesen lehetősége nyílt Sandanme tsukedashi-ként a Sd100TD rangban, a negyedosztályban megkezdeni professzionális szumós karrierjét. Egyelőre mind a nyolc eddigi tornáján kachikoshi-t ért el (márciusban 10-5-ös, legjobb eredménye után, rájátszás során veszítette el a Juryo yusho-t a veterán Toyohibiki-vel szemben). 

A Juryo 11-es Meisei az előző tornán másodjára került be a sekitorik közé, az első alkalommal, tavaly novemberben még nem tudott megkapaszkodni a fizetett szumósok mezőnyében. 5-10-es eredménye után két tornát a harmadosztályú Makushitá-ban töltött, de májusban Juryo 14-esként 9-6-os eredményt ért el, így a Nagoya basho-n ő is élete legjobb rangjában szerepelhet majd. 

Szintén visszatérő a Juryo-ban a J14-es Abi, aki még 2015-ben 4 egymást követő tornán keresztül is sekitori lehetett. Azóta a Makushita felső mezőnyében vegetált, mígnem márciusban Ms16-os rangban 7-0-val Makushita yusho-t nyert, májusban pedig Ms1-es rangban 5-2-es eredményt produkált, így kerülhetett vissza a másodosztályba. 

2015 januárja óta, eddig 15 tornán szerepelt az a Tobizaru, aki éppen ezelőtt a torna előtt változtatta meg shikoná-ját, azaz birkózónevét. Májusban még Iwasaki néven Makushita 2-e rangban 6-1-es kachikoshi-t ért el, és életében először sekitoriként vehet majd részt a júliusi tornán. 

 

Masutoo

 

Tóth Attila, alias Masutoo, az egyetlen magyar nemzetiségű rikishi a harmadosztály közepén, a Makushita 33-as rangban vághat neki a küzdelmeknek. Szurkoljunk neki együtt itt, a szumo.info-n. Egy esetleges kachikoshi-val, azaz pozitív eredménnyel megközelíthetné élete legjobbját, a Ms16-ot, melyet éppen két éve, májusban ért el. Gyerünk Attila, mindent bele, úgy örülnék egy magyar sekitori-nak! - De most tényleg, nem volna jó érzés? Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen hírre még több magyar szurkoló fülébe jutna el a szolnok megyei rikishi híre, és együtt segíthetnénk tovább, előre, a szumó roppant kemény, fegyelmezett világában!

 

A banzukét böngészve további érdekességekre is találhattok. Ha kérdésetek támad, írjátok meg kommentben, és mindenképpen megpróbálunk választ találni rá!

Találkozzunk szűk két hét múlva, július 9-én, vasárnap, amikor kezdetét veszi a 2017. évi Nagoya basho!  

 

 

Szólj hozzá

hírek cikkek ura abi endo masutoo takayasu shodai mitakeumi tochinoshin onosho banzuke toyohibiki sadanoumi myogiryu 2017 Nagoya takakeisho ikioi takarafuji gagamaru kaisei chiyomaru okinoumi takekaze aminishiki kagayaki sokokurai hokutofuji nishikigi ishibashi asanoyama meisei tobizaru iwasaki