2017. jún 13.

Hakuho-rizs - avagy a földműves yokozuna története

írta: egribalint
Hakuho-rizs - avagy a földműves yokozuna története

A mongol származású Hakuho 2011-ben saját, rizstermesztő vállalkozásba fogott. Azóta minden évben, a rizs ültetésének első napján saját kezűleg veszi ki a részét a munkából - a fotóriporterek legnagyobb örömére! 

20170612-hakuho-rizsgyar1.jpg

 

 

Hakuho rizsföldjei a japán partoktól mintegy 70 km-re található Takikawa városában fekszenek. A város turisztikai nagykövetének is megválasztott yokozuna a negyvenezres közösség elismert tagja, hiszen az évente megtartott fotóesemények a város ismertségét is növelik.

 

20170612-hakuho-rizsgyar7.jpg

Az Ishikari- és a Sorachi-folyó találkozására épült Takikawa látképe

 

20170612-hakuho-rizsgyar8.jpg

A repce nem csak szép, de feldolgozása kiteszi Takikawa gazdaságának jelentős részét:
virágként, olajként és nyersen is felhasználják...

 

20170612-hakuho-rizsgyar9.jpg

... a Repcefesztiválon meglátogatható repcelabirintusról nem is beszélve!

 

A rizs a szumósok egyik fő tápláléka. 2014-ben Hakuho 100 kilót adományozott a tokiói Szumóképző Iskolának, hiszen a fiatal növendékek részéről is megkövetelt a rizs rendszeres, nyugati szemmel akár túlzónak tűnő fogyasztása. Egyes felnőtt birkózók akár 5 kilót is megehetnek belőle egy nap alatt! Mindenesetre mindenki profitált az eseményen: a Szumóképzőnek az ingyenreklám mellett kevesebb rizst kell vásárolnia, Hakuho cégének eladásai pedig minden bizonnyal megugrottak!

 

 20170612-hakuho-rizsgyar2.jpg

A tokiói Szumóképző Iskola igazgatójával

 

 

20170612-hakuho-rizsgyar5.jpg

A megajándékozott növendékekkel

 

A fiatal nemzedék támogatása mellett a szülőhazája, Mongólia fejlődését is igyekszik elősegíteni. A Takikawa városától kapott támogatás egy részéből szervezett keretek között taníttatja honfitársait a rizstermesztés kultúrájára.

 


20170612-hakuho-rizsgyar4.jpg

A tavalyi ültetésre akkor öt esztendős kislánya is elkísérte. Elmondásuk szerint ez volt az első, közös, anya-nélküli kalandjuk és a kép tanúsága szerint mind a ketten remekül érezték magukat. 

 

Szólj hozzá

cikkek kis színes képriport a szumó kultúrája hakuho