2017. jún 11.

Mérlegen a szumósok (2017/1.)

írta: egribalint
Mérlegen a szumósok (2017/1.)

20170611-merlegeles1.jpg

Minden évben kétszer, májusban és novemberben megmérik a birkózókat. Érdekességek, nagy hízások, nagy fogyások... A szumósök súlyát érintő legfontosabb változásokról olvashattok a tovább után!

 

Sanyaku

20170611-merlegeles-sanyaku.png

 

A májusi top birkózók mezőnyében a legnagyobb változás a yokozuná-nak zöldfülű, egyébként azonban igencsak kipróbált Kisenosato súlygyarapodása. Kilenc kilóval lett nehezebb tavaly november óta. Még három kiló és éppen olyan nehéz lesz, mint amilyen magas! A fiatal Takayasu-nak fogynia kellett a jobb eredmények eléréséért, 5 kilóval kevesebb most, mint volt novemberben. Mitakeumi is hízott, most épp olyan nehéz, mint Hakuho, de még így is a sanyaku alsó harmadába tartoznak mindketten - már ami a kilóikat illeti.

 

Maegashira

20170611-merlegeles-maegashira.png

 

A legnagyobb változás Ichinojo testtömegében történt, a 24 éves mongol rikishi 15 kilót adott le az elmúlt fél évben. 9 kilót hízott Kotoyuki és Ura is. Kotoyuki már 178 kiló, és az elmúlt fél évben tornáról tornára csúszik lefelé a banzuké-n, ellenben Ura a november óta eltelt időszakban 4 kachi-koshi-t tudhat magáénak, annak ellenére, hogy 137 kilójával még így is a legkönnyebb sekitori-k közé tartozik. A testsúlygyarapodással járó változásokat beépítették Ura edzéstervébe, és ez - egyelőre - remekül szolgálja a közönségkedvenc japánt. Ishiura is örülhet, hiszen négy kilós hízásának, és a Juryo 11-es Terutsoyoshi megjelenésének köszönhetően, már nem ő a legkönnyebb sekitori.

 

Juryo

20170611-merlegeles-juryo.png

 

A 208 kilós Amakaze 6 kilóval nehezebb, mint fél éve. Kis gömböcünk amúgy is a legnehezebb rikishi a sekitori-k között, de úgy látszik nem bírja abbahagyni az evést… Mindenesetre tavaly júliusi Juryo tornagyőzelme óta változó eredménnyel küzd a másodosztályban. Osunaarashi, az egyiptomi birkózó hiába fogyott két kilót - esetében ez lehet, hogy az izomtömeg összeesését jelenti, ugyanis a nagy reményekkel induló idegenlégiós szinte folyamatosan sérült. Edzéseit nem tudja terv szerint folytatni, és gyakran a tornákon is csak szenved. Májusban csak 2 győzelmet tudott elérni.

Szólj hozzá

hírek mérlegelés ura kisenosato takayasu mitakeumi hakuho ishiura osunaarashi amakaze ichinojo kotoyuki terutsoyoshi