2017. máj 24.

2017 Natsu - Tíz nap után

írta: egribalint
2017 Natsu - Tíz nap után

Ki vezet? Lesz-e új ozeki? Hogy szerepelnek az újoncok?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket taglalunk a "tovább" után...

Ki vezet?

10-0   Hakuho
Harumafuji
8-2   Terunofuji
Takayasu
Shodai
Tochinoshin
Ura

 

Hol van a másik két yokozuna?
Kakuryu az ötödik nap után visszalépett a további küzdelmektől, négy vereség mellett mindössze egy győzelmet tudott elérni. Az elmúlt két tornán győzedelmeskedő friss yokozuna, Kisenosato ezúttal nem tud beleszólni a tornagyőzelemért vívott csatába. Sérülései miatt alig tudott edzeni a tornát megelőző időszakban, és a meccsein is látszik a testbeszédén, hogy nem tudja hozni a szokott formáját. 6-4-es eredménye így is csodálatra méltó, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy eddigi, hosszú pályafutása során még egyetlen egy mérkőzést sem hagyott ki!

20170524-kisenosato.jpg
Kisenosato a 10.napon, miután vereséget szenvedett Kotoshogiku-tól

 

Lesz-e új ozeki júliusban?
Nehezen megválaszolható kérdés, de a legesélyesebb erre a címre az elmúlt három tornán kiegyensúlyozottan jól teljesítő sekiwake Takayasu, aki januárban 11-szer, márciusban 12-szer diadalmaskodott.
Az ozekivé léptetés íratlan szabályai úgy szólnak: 3 torna alatt legalább 33 győzelmet kell elérnie a pályázó rikishinek. Eszerint Takayasunak öt meccs alatt nem több mint két győzelmet kell begyűjtenie  az áhított rang eléréséhez. Persze végsősoron a Japán Szumószövetség vénei döntenek a torna zárónapja után. Takayasu a tizedik napon ugyan kikapott Hakuhótól, de már csak Harumafuji, Terunofuji, és három maegashira ellen kell ringbe lépnie. Ha ebből nem tud minimum két győzelmet összegyűjteni, akkor jobb is, ha nem lesz ozeki! De egy győzelem a yokozuna Harumafuji, vagy az ozeki Terunofuji ellen nagyban növelné Takayasu esélyeit.

20170524-takayasu-chiyonokuni.jpg
Takayasu győzelme a maegashira 1-es Chiyonokuni fölött

 

Goeido is elveszítheti az ozeki rangot?
Ahhoz, hogy az ozeki rangot elveszítse egy birkózó, ahhoz két egymást követő tornán kell makekoshi-val, azaz negatív eredménnyel zárnia. Goeido az előző tornán csak 5 győzelmet tudott összekaparni, így a májusi Natsu basho-t kadoban státuszban kezdte. Eddig 6 győzelmet ért el négy vereség mellett, de még meg kell küzdenie három yokozunával, és a remek formában szumózó Tamawashi sekiwakével. Kemény menet lesz.

20170524-goeido-terunofuji.jpg

Goeido-t a szintén ozeki Terunofuji készül épp kirakni a dohyó-ból

 

Mi a helyzet a trónkövetelőkkel?
Az elmúlt hónapokban, szumós berkekben gyakran hangzik el a "changing of guards" kifejezés - azaz a rangok őrzőinek lecserélődése. A januári tornának még 3 yokozunával és 4 ozekivel fogtunk neki (ez a status quo akkor már két éve fönnállt), de márciusban már 4 yokozuna és csak 2 ozeki indult (Kisenosato felfelé, Kotoshogiku lefelé bukott).
A "changing of guards" azzal is magyarázható, hogy az előző y/o-mezőny (yokozunák és ozekik) elkezdett kiöregedni. Az ő helyükre, most még fiatal tehetségek kerülhetnek egy-két éven belül. Közülük is kiemelkedik Shodai és Mitakeumi, akik már a középiskola óta ismerik egymást, és az egyetemen is egymás riválisai voltak. Teljesítményük tornáról tornára javul, mind a ketten egyre feljebb jutnak a banzuké-n, azaz a szumósok ranglétráján. Az előző tornán Mitakeumi jobb eredményt ért el, komosubi-ként vágott neki a Natsu basho-nak, míg Shodai a maegashira 5-ös pozícióból indult, így könnyebb ellenfelek ellen küzdhet. Ez a különbség az eredményeiken is meglátszik: Mitakeumi 4-6-tal áll, Shodai 8-2-vel. Hosszú távon kettejük között hasonló párharc bontakozhat ki, mint ami Kotoshogiku és Kisenosato között alakult az elmúlt 10 évben, eddigi hét meccsükből négyet Shodai, hármat Mitakeumi nyert. 

20170524-shodai-mitakeumi.jpg

Balra Mitakeumi, jobbra Shodai

 

Na de ki az az Ura?
Második tornáját tölti a Makuuchi-ban a szumóvilág legmegosztóbb újonca. Virgonc, technikás és többnyire nyer. Alacsony testtömege miatt a felső két osztályban  azért nehezebb dolga akadt, és megszaparodtak a vereségei, de ezzel párhuzamosan hízni is kezdett. Első makuuchi tornáján 8-7-es kachikoshi-t ért el az utolsó napon, így maegashira 12-es pozícióján kettőt is javíthatott. Most maegashira 10-es, és már tíz nap után megszerezte a kachikoshi-ját! Mérkőzései váratlan izgalmakat hoznak, a japán közönség mindig jól szórakozik, de mivel látványos meccsei ritkán egyértelműek, a shimpan-oknak, azaz a bíróknak gyakran okoz hosszas fejtörést.

20170524-ura-kaisei.jpg

Jobbra az apró Ura, balra a brazil Kaisei. A mérkőzést Ura nyerte. 

 

Masutoo
Májusban a magyar szumós a harmadik osztályban, azaz a Makushitá-ban szerepel, a keleti oldalon 43.-nak rangsorolták. Az első 10 nap alatt 5 mérkőzést játszott le a 7-ből, jelenleg 3 győzelemmel és 2 vereséggel áll. Drukkoljunk neki közösen, még két győzelemmel a következő tornára megközelítheti eddigi legjobb rangját, a Makushita 16-ot! Onnan már csak pár lépés lenne a Juryo, azaz a másodosztály...

 

Szószedet

Natsu basho a májusi torna neve
yokozuna a szumóban elérhető legmagasabb rang
ozeki a második legmagasabb rang
sekiwake a harmadik legmagasabb rang
rikishi birkózó
maegashira számozott rang, amit többen is birtokolhatnak. minél alcsonyabb az utána lévő szám, annál magasabban rangsorolt az adott rikishi
makekoshi negatív mérleg (7 vagy annál kevesebb győzelem)
kadoban egy ozeki, miután makekoshi-t ér el, egy tornáig tartó türelmi időt kap. ekkor kadoban státuszba kerül. ha a következő tornán is makekoshi-t csinál, elveszíti a rangját. ha nem, akkor "megóvta" a kadoban
banzuke a szumósok rangsora
komosubi a negyedik legnagyobb, de még nevesített rang
makuuchi az első osztály elnevezése
kachikoshi pozitív mérleg (8 vagy annál több győzelem)
shimpan oldalbíró
makushita harmadosztály
juryo másodosztály

 

Szólj hozzá

cikkek ura masutoo 2017 Natsu kisenosato kakuryu goeido takayasu shodai mitakeumi