2017. jún 06.

A Tagonoura-fiúk térnyerése

írta: egribalint
A Tagonoura-fiúk térnyerése

Elemzés a szumóvilág mai állásáról

Négy hónapon belül a Tagonoura istálló két birkózója is előléptetésben részesült. Kisenosato yokozuna, Takayasu ozeki lett. A szumóvilág idei változásait tekintjük át a tovább után! 

20170605-takayasu-kisenosato-kezfogo.jpg

Kisenosato yokozuna gratulál a hálás Takayasu-nak, az ozeki-vé avatási ceremónián

 

2015 májusában a fiatal, mongol Terunofuji megszerezte élete első tornagyőzelmét, és a torna után nem sokkal ozeki rangot kapott a Japán Szumószövetség véneitől. Ezután mintegy másfél évig bebetonozódott a yokozuná-k és ozeki-k mezőnye (továbbiakban "y/o"). Hakuho, Harumafuji és Kakuryu yokozuná-k, Terunofuji, Kotoshogiku, Goeido és Kisenosato pedig ozeki-k voltak, és úgy tűnt, ezen a felálláson semmi nem tud változtani.

De 2017 januárjában Kisenosato, a Tagonoura istálló legrangosabb tagja megszerezte élete első tornagyőzelmét, és a megelőző tornákon is igen kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott, ezért a szumó vénei az előző japán yokozuna, Takanohana visszavonulása után 14 évvel ismét egy japán nemzetiségű birkózót léptettek elő a szumóvilág legmagasabb rangjába: Kisenosato yokozuna lett! A japán közönség örömmámorban úszott, nagyon régóta várták, hogy legalább egy birkózóval képviseltessék magukat a saját nemzeti sportuk legmagasabb pozíciójában. 

És csak négy hónapot, azaz két tornát kellett várni arra, hogy Kisenosato istállótársa, a szintén japán Takayasu is előléptetésben részesüljön, ahogy erről már, pár nappal a májusi torna vége után, a szumo.info is beszámolt.

Első, hosszabb elemzésünkben annak próbálunk meg utánajárni, hogy vajon mi történhet a Tagonoura heyá-ban, mi a titok, amitől két birkózójuk is ilyen kiemelkedően szerepelhetett a közelmúltban, mint ahogy Kisenosato és Takayasu tette? 

Vissza a 80-as évekbe

20170605-takanosato.jpg

Takanosato yokozuna

 

1983 szeptemberében yokozuna rangot kapott Takanosato, aki ezt a címet rövid ideig birtokolhatta, ugyanis két és fél év múlva, 1986 januárjában sorozatos sérülései után 33 évesen vissza is vonult, és edzői karriert kezdett a nagyhírű Futagoyama istállóban. Alig 3 évvel később, 1989-ben megalapította a Naruto istállót (a Tagonoura jogelődjét). Az új istálló első sikerét Rikio hozta, akit 1993 júliusában Juryo 12-es pozícióban a másodosztályba soroltak. Rikio 1997-ig szumózott, élete legjobb pozíciójából, az első osztályú Maegashira 4-es rangból vonult vissza.

20170605-rikio.jpg

Rikio

 

Híres rikishik

Az istálló eddigi legnagyobb sikereit a 90-es és a 2000-es években érte el. A harmadik legjobbnak számító sekiwake rangig ketten is elverekedték magukat ebben az időben: Wakanosato és Takanowaka is Takanosato-tól tanulta el a szumózás fortélyait. A legnagyobb hírnévre azonban egy cseh birkózó, Pavel Bojar tett szert, akit a japán közönség Takanoyama néven ismerhetett meg.

20170605-takanoyama-gagamaru.jpg

Takanoyama és a grúz Gagamaru közt 100 kilós különbség! A szumóban nincsenek súlycsoportok...

 

A 187 cm magas sportoló gyermekkorában judo-val foglalkozott, ezután ismerte meg a Cseh Szumószövetséget, és az akkori fejét, Jaroslav Poriz-t. Az elnök keze alatt edzett, amikor 2000-ben bronzérmet szerzett a tokiói junior vb-n, és egy évvel később a Takanosato által vezetett Naruto istálló színeiben elkezdhette profi szumós pályafutását. Több mint egy évtized kemény munka árán a fiatal cseh 2011 júliusában debütálhatott a Juryo-ban, majd szeptemberben már a Makuuchi, azaz az első osztály legaljára sorolták. Ezután mindössze három évig volt sekitori, legjobb helyezése a banzukén a M12-es volt, de eredményeinél fontosabb volt játékstílusa és különleges alkata. A magas birkózó szumós pályafutása alatt sohasem nyomott többet 102 kg-nál, a nálánál sokkal nagyobb darab ellenfeleit viszont gyakran technikai fölényével és gyorsaságával tudta zavarba hozni. Álljon itt egy válogatás a 2014-ben visszavonult cseh legszebb megmozdulásaiból!

 

Naruto-ból Tagonoura

2011-ben a volt Takanosato yokozuna (azaz Naruto oyakata), komoly vádakkal nézett szembe. Egy Shukan Shincho nevű japán hírújság két gyanús esetet is a közvélemény elé tárt: az első szerint egy fadarabbal verte az egyik fiatalkorú birkózóját, a másik vád pedig arról szólt, hogy inzulin injekciókkal doppingolta a cseh Takanoyamá-t, hogy éhesebb legyen, és több zsírt tudjon megkötni a teste. Napokkal a Japán Szumószövetség által megkezdett vizsgálatok után az akkor 59 éves vezetőedző légzőrendszeri elégtelenség miatt elhunyt. Helyét a 2006-ban visszavonult Takanotsoru vette át, aki azóta Takanosato mester keze alatt szintén segített a szumósok edzésében. Két évvel később átneveztette az istállót, mégpedig az 1760-as(!!!) évek egyik nagynevű rikishi-je, Tagonoura neve után, akinek a legmagasabb elért rangja az akkori időkben kiemelkedőnek számító M1-es volt. A botrány és a névváltoztatás körüli időkben vetette meg a lábát az első osztályban a fiatal Takayasu és a szintén Tagonoura-tag bolgár Aoiyama, valamint etájt avatták ozekivé Kisenosato-t is!

20170605-tagonoura-oyakata.jpg

Tagonoura oyakata újságírói kérdésekre válaszol az istálló épülete előtt

 

A közelmúlt sikerei

Aztán az elmúlt hat évben lelassult a fejlődés. Igaz, hogy az imént említett Aoiyama földrengésszerű debütálása után (11-4-es eredmény, valamint a Küzdőszellem Különdíja) 3 évvel eljutott a sekiwake rangig, de két torna után fel is kellett adnia; 2015 márciusa óta a maegashira rangok egyikében vesztegel.

20170605-aoiyama-kotoyuuki.jpg

Aoiyama (a jobb oldalon) májusi győzelme Kotoyuuki ellen

 

Takayasu ugyan már 2013 januárjában megvillant, amikor 12-3-as eredményével M7-esként Jun-yusho-t ért el, azaz a torna második helyezettje lett, szeptemberben aztán komusubi rangot kapott, aztán 2014-ben két különdíjat is megkaparintott, júliusban a Küzdőszellem Különdíját (Kanto-sho), novemberben pedig a Különleges Teljesítmény Különdíját (Shukun-sho), de 2015-ben sérülések vetették vissza eredményeit és helyezését a banzukén.

Kisenosato ozeki karrierje is ígéretesnek tűnt: 31 tornán 332 győzelem mellett 133 vereséget szenvedett, ami 71,3%-os győzelmi mutatót jelent. Egyértelműen kiemelkedett ozeki-társai közül: Terunofuji mérkőzéseinek 52,2%-át, Goeido az 52,9%-át, de még Kotoshogiku is csak 53,3%-át tudta megnyerni!

2016

Már a Naruto istálló is arról volt híres, hogy tagjai kifejezetten zárt közösséget alkotnak, és más istállókkal ellentétben nem hagyják, hogy versenyzőik a heyá-n kívüli rikishik-kel is edzzenek, sőt az istállón kívüli társas érintkezéseket sem nézték jó szemmel.  Ez a szokás a névváltoztatás után is megmaradt, a Tagonoura istálló izolált közeg, egy zárt család.

20170605-tagonoura-csalad.jpg

Ebéd a Tagonoura istállóban

 

Az eredmények javulását sokan azzal magyarázzák, hogy Kisenosato és Takayasu elhatározták: közös edzéseik számát jelentősen megnövelik. Különleges kapcsolat kezdett kialakulni kettejük között, és egyre jobb és jobb eredményekre sarkallták egymást. Kettejük versengése persze csak az istálló falai között zajlott teljes erőbedobással, ugyanis a tornákon sosem sorsolják össze az istállótársakat (ezért nem találkozhat egymással Harumafuji és Terunofuji sem). Kisenosato 2016-ra egyértelmű fölényt mutatott az egész mezőnnyel szemben, 69 győzelmével a mezőny legjobbja tudott lenni, és ő lett az első szumós a sportág történetében, aki tornagyőzelem nélkül érte el az eredményt. Ugyanis a tornagyőzelem sehogyan sem akart eljönni.

Sokan úgy látták, hogy Kisenosato pszichésen alkalmatlan. Hol Hakuho, hol Harumafuji, hol pedig Kotoshogiku járt túl az eszén azokon a sorsdöntő meccseken, amelyeken eldőlt a tornagyőztes személye.

Yokozuna, ozeki

Mindez már a múlté. Kisenosato idén januárban megszerezte első yushó-ját, és a Nihon Sumo Kyokai yokozuná-vá választotta. Eddigre már Takayasu is begyújtotta a rakétáit, és az ozeki rang előszobájának számító sekiwake rangban gyűjtötte a győzelmeit. Inspiráló lehetett ott állni Kisenosato mellett, első ringbelépési ceremóniáján, sőt a kardhozójaként végigvonulni a többezres, kíváncsi tömeg előtt.

20170605-kisenosato-yokozuna-dohyo-iri-takayasu.jpg

Májusra remek szumóval és kiemelkedő győzelmekkel átvette Kisenosato helyét az ozeki rangban. A Tagonoura beya, azáltal, hogy yokozuná-t és ozeki-t is delegál a banzuké-ra, csatlakozott az Isegahama beya (a már említett Harumafuji yokozuna és Terunofuji ozeki istállója) mellé a legeredményesebb istállók versenyében.

Kisenosato yokozuná-vá avatása után az addig meglepően kis létszámmal működő Tagonoura istálló majdnem megduplázta birkózóinak számát: januárban az eddigi hét mellé öt újonc érkezett a szumóóriások kiszolgálására. Közülük májusban a 6. osztály, azaz a Jonokuchi 5-ös pozíciójában Tanaka, és a Jonokuchi 15-ösként rangsorolt Wakasatake is 4-3-as kachikoshi-t tudott elérni. Előbbi minden valószínűség szerint osztályt léphet. Kövessétek őket nyomon a szumo.info-n! 

A jövőről

A májusi tornán Takayasu-t ugyan előléptették, de Kisenosato, sérülés miatt, vissza kellett lépjen a versenyzéstől. A tornát az egy éve küszködő mongol szumóóriás, Hakuho  nyerte, mégpedig vereség nélküli, zensho yusho-t szerzett. A szurkolók kiöregedő y/o-generációról, és fiatal trónkövetelőkről beszélnek.

Páran, mint Kotoshogiku, el is indultak a lejtőn. Tavaly januárban még ozekiként ért el tornagyőzelmet, márciusban elveszítette rangját, és sekiwake-ként indult, májusi eredménye miatt pedig júliusban a komusubi posztig csúszik majd. 

20170605-mitakeumi-shodai.jpg

Shodai és Mitakeumi a májusi, 15. napon lejátszott mérkőzésük után

 

A fiatalok közül pedig többen is eljutottak a Sanyaku posztokig. Májusban Mitakeumi megtartotta komusubi rangját, Shodai pedig megkezdte első felkapaszkodását, miután az előző két tornán sekiwake-ként, majd komusubi-ként negatív eredményekkel zárt. Ura és Takakeisho, a másik nagy rivális páros is remekül teljesített, mindketten 11 győzelemmel és 4 vereséggel zártak, a következő tornán valahol a Maegashira pozíciók legtetején kezdhetik majd meg küzdelmeiket.

20170605-takakeisho-ura.jpg

Takakeisho (ex-Sato) Urá-t penderíti ki a dohyó-ból. Hat találkozójukból mind a hatszor Takakeisho győzőtt!

 

Valószínűleg egy nagy éra felbomlásának kezdete bontakozik ki a szemeink előtt. A mongol fölény még meg-megmutatkozik, de a trónkövetelők is ismertek, és a szemünk láttára válnak egyre jobb birkózókká. Izgalmas korszakhoz érkezett a szumóvilág, úgyhogy érdemes követni az eseményeket. Ha máshol nem, hát itt, a szumo.info-n!

Szólj hozzá

cikkek naruto ura tanaka a szumó kultúrája kisenosato takayasu shodai mitakeumi hakuho tagonoura takanosato rikio wakanosato takanowaka takanoyama takanotsoru aoiyama isegahama wakasatake kotoshogiku takakeisho