2017. jún 03.

Sadanofuji visszavonult

írta: egribalint
Sadanofuji visszavonult

A japán Sadanofuji a májusi torna után sajtótájékoztató keretei között jelentette be visszavonulását. A 32 éves rikishi 2003 januárjában csatlakozott a Sakaigawa (akkori nevén: Nakadachi) istállóhoz, miután a középiskolában judó-t tanult.

Karrierje első 7 évében a harmadik osztályig, a Makushitá-ig jutott el, az áttörést a 2010 márciusi torna hozta el számára: Juryo 11-es rangban debütált a felső két osztályban, ezzel csatlakozott a fizetett birkózók, azaz a sekitori-k 70 fős mezőnyéhez. Itt két, negatív mérleggel, azaz makekoshi-val zárt tornát töltött, majd egy rövid, júliusi kirándulás következett a harmadosztályba. 2010 szeptemberétől tavaly novemberig végig sekitori maradt. Élete legjobb pozíciója a banzukén 2015 szeptemberében a Maegashira 2-es volt, mellyel akkor a bekerült a top 15 szumós közé, ám ezt a rangot nem sokáig őrizte, hiszen innentől kezdve egészen pályája végéig már csak egyetlen egy kachikoshi (pozitív eredmény) elérésére volt képes: 2016 májusában, a másodosztály J5-ös rangjában. A legutóbbi két tornán sérülés miatt el sem tudott indulni, így májusra nyeretlenül zuhant végül a negyedik osztályba, a Sandanme 6-os számú pozíciójába. 

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a visszavonult birkózó edzőként folytatja saját istállójában, a Sakaigawa beyá-ban, Nakamura oyakata néven foglalkozik majd volt istállótársaival. Olyan, jelenleg is sekitori birkózók fejlesztésében segít majd, mint a májusban Maegashira 13-as Toyohibiki, a J1-es Sadanoumi (aki júliusban pozitív mérlege miatt biztosan az első osztályban folytathatja majd), a volt sekiwake Myogiryu és a jelenleg is ozeki Goeido.

Gratulálunk, és köszönjük, Sadanofuji!  

Szólj hozzá

hírek nakamura goeido sadanofuji intai toyohibiki sadanoumi myogiryu